NK Tegelwippen maakt plaats voor groen

Donderdag 21 april 2022

Zeker 115 Nederlandse gemeenten treffen elkaar in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Ook de gemeente Bernheze doet mee!

Te weinig groen

Uit het recente onderzoek blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.

Versteend

Meer dan de helft van grotere steden zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook Bernheze heeft straten die versteend zijn. In particuliere voor- en achtertuinen liggen daar de kansen voor het oprapen.

Gemeente en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Gevel-tuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Meer informatie over het NK Tegelwippen.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten