Column burgemeester: Earth overshoot day

Dinsdag 29 november 2022

Elk jaar wordt earth overshoot day berekend. Dat is de dag waarop we als mensheid collectief meer van de natuur hebben verbruikt dan wat de aarde in één jaar kan vernieuwen. De laatste keer dat deze dag samenviel met het jaareinde was in mijn geboortejaar 1970. In 2000 viel die dag in Nederland op 25 september en dit jaar zelfs al op 12 april. We produceren teveel, consumeren teveel, vervuilen teveel en gooien teveel weg.

Ik moest aan deze verontrustende feiten denken toen ik met de wethouders op werkbezoek was bij het kringloopbedrijf Oss/Bernheze in Heesch. Dit florerende bedrijf zamelt tweedehands goederen in, repareert ze en verkoopt ze weer. Alles wat niet bruikbaar is, wordt op een verantwoorde manier verwerkt. Er werken er zo’n 120 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk en draagt met aanpak en activiteiten dus bij aan een duurzame wereld.

De grote en smaakvol ingerichte winkel wordt elke dag erg goed bezocht. Steeds meer mensen weten de weg naar kringloopgoederen (of wat moderner gezegd: vintage) te vinden. Omdat ze via recycling goed willen doen voor het milieu. Of uit nood geboren, omdat stijgende energieprijzen en inflatie dwingen om prijsbewuster te kopen. Daarmee helpen de bezoekers van het kringloopbedrijf niet alleen de aarde, maar ook de eigen portemonnee. Het mes snijdt aan twee kanten.

Over een tijdje weten we op welke datum earth overshoot day in 2023 valt. Ik vrees dat dat weer eerder zal zijn dan vorig jaar. Als we het tij willen keren zullen we allemaal verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat vraagt om een overheid die het goede voorbeeld geeft en regels stelt, bedrijven die serieus gaan verduurzamen en individuen die bewuste keuzes maken bij aanschaf en consumptie. Werk aan de winkel dus! De kringloopwinkel, welteverstaan.

Foto: Jan Gabriels

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten