Column burgemeester: Afscheid

Woensdag 25 januari 2023

Afscheid

De afgelopen negen jaar schreef ik met regelmaat op deze plek een column. Waarschijnlijk zo’n honderd in totaal, maar ik heb ze nooit precies geteld. En nu dus m’n laatste, omdat ik per 1 februari burgemeester van Land van Cuijk wordt. Zo’n wisseling van baan gaat met verschillende emoties gepaard. Zin in het nieuwe maar zeker ook weemoed om wat ik achterlaat.

Het opruimen van de kasten in m’n kantoor en de digitale bestanden brachten de afgelopen weken veel herinneringen boven. Ik moest denken aan de warme ontvangst destijds in Nesterlé, de Stuik, de Wis, Servaes en de Pas. Tal van (toen nog) onbekende mensen, organisaties en verenigingen stelden zich aan me voor. Gedurende m’n burgemeesterschap heb ik velen van hen intensief leren kennen. Ik mocht aanschuiven bij feestelijke activiteiten, belangrijke momenten of zomaar terloops aanwezig zijn.

Goede herinneringen heb ik ook aan de ‘kleine’ ontmoetingen. M’n ommetjes met inwoners in de zware Coronaperiode, waardoor ik toch weer uit eerste hand kon weten wat inwoners bezighield. Of de bezoekjes aan honderdjarigen en zestig of vijfenzestig jaar getrouwde paren, die verhalen vertelden over vroeger en bij elkaar zijn in goede en slechte tijden. Intens waren de gesprekken die ik voerde met inwoners die plotsklaps een zoon, dochter of partner hadden verloren. Ze hebben allemaal diepe indruk op me gemaakt.

Het is terugkijkend mooi om te zien hoe Bernheze zich ontwikkelt. Er is met vijf hechte dorpskernen die drijven op betrokkenheid en gemeenschapszin veel om trots op te zijn. Uitdagingen zijn er ook nog voldoende: zorgen dat woningzoekenden een plek vinden, dat er een goede balans is tussen gezondheid, natuurontwikkeling en bestaanszekerheid voor de agrarische sector en dat we blijven omkijken naar mensen in kwetsbare posities. Ik heb er alle vertrouwen dat Bernheze dat in goede samenwerking voor elkaar krijgt.  

En nu ga ik dus verder. Mijn tijdelijke - en later ook permanente - opvolger mag zich gelukkig prijzen met zo’n fijne gemeente. Het was een enorm voorrecht uw burgemeester te zijn. Ik ben dankbaar voor alles wat ik in Bernheze heb meegemaakt. Ik wens u alle goeds.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten