NK Tegelwippen 2023: Draagt u een steentje bij?

Maandag 22 mei 2023

Heeft u veel tegels in de tuin liggen en wilt u helpen om de gemeente Bernheze groener te maken? Vanuit de Watersamenwerking AS50+ gaan de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss tijdens het NK Tegelwippen met elkaar de strijd aan. Alle bewoners kunnen meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin! Doe mee en geef tot en met 31 oktober 2023 de gewipte tegels op!

Bernheze maakt goede start met 646 gewipte tegels

Gemeente Bernheze heeft een goede start gemaakt en pakt momenteel de eerste positie in het klassement met 646 gewipte tegels. Als tweede in de poule staat gemeente Meierijstad met 497 gewipte tegels. Gevolgd door Maashorst (236), Boekel (1) en Oss (1).

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Dat regenwater kan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Al die stenen zorgen voor nog meer hitte tijdens een warme zomerdag.

Wethouder Tielemans: Vorig jaar hebben we in de gemeente Bernheze bijna 3.000 tegels gewipt. Door meer groen in je tuin aan te leggen voorkom je hittestress. Het is goed voor de natuur, het klimaat en het ziet er ook nog eens gezelliger uit. Uiteraard hoop ik dat er dit jaar nog meer tegels gewipt worden dan in 2022.

Doet u mee?

Kijk eens goed rond in de eigen tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Alle kleine beetjes helpen al. Meer groen en minder stenen is fijn voor uzelf, veel soorten dieren én goed voor het klimaat. Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze tot en met 31 oktober 2023 door via www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand/ (kies uw woonplaats bij ‘zoek op gemeente’), dan worden ze bij de Tegelteller van onze gemeente opgeteld. En stuurt u een mooie foto mee, dan maakt u zelfs landelijk kans op de Wipper van de Maand prijs!

Positieve effecten op gezondheid en natuur

Met minder tegels en meer bloemen, vaste planten en bomen in de tuin, kan het regenwater veel makkelijker in de bodem zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor meer verkoeling en schaduw tijdens warme dagen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze (mentale) gezondheid. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Als gemeente nemen we maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte vragen wij ook de hulp van tuinbezitters. Meld u ook aan voor NK tegelwippen via: www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/

Ben u benieuwd naar de tussenstand van de AS50 poule met Meierijstad, Maashorst, Oss en Boekel? Kijk dan op: www.nk-tegelwippen.nl/rivalen/


 

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten