Bronsschat Nistelrode na 20 jaar terug!

Maandag 22 april 2024

Van 18 tot en met 23 mei 2024 komt de Bronsschat van Nistelrode terug naar de plaats waar hij is gevonden! Deze unieke archeologische vondst uit de Romeinse tijd, een 30-delig servies met twee complete wijnzeefsets, borden, schalen en kannen, en drie kandelaars werd in 2004 opgegraven. Het servies, dat voor het schenken en drinken van maaltijden met wijn werd gebruikt, is in de derde eeuw na Christus begraven.

20-jarig jubileum

Speciaal voor het 20-jarig jubileum van de vondst organiseert de gemeente Bernheze allerlei activiteiten, met een tentoonstelling van het bronzen servies als hoogtepunt. Iedereen is uitgenodigd om een week lang de schat te komen bekijken in het voormalige parochiehuis in Nistelrode, Laar 50.

In 2004 werd de Bronsschat van Nistelrode door archeologen ontdekt bij de aanleg van een nieuwe snelweg (A50). Een verzameling van zoveel grote, rijk bewerkte bronzen voorwerpen is uniek in Nederland. De vondst is van nationaal belang en is daarom opgenomen in de Rijkscollectie, die normaal gesproken alleen te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het is één van de topstukken van de collectie van dat museum, die niet zomaar wordt uitgeleend. Het Onder Ons project van het museum en de Vriendenloterij maakt het mogelijk om de Bronsschat voor een week tentoon te stellen in Nistelrode.

Expositie

Bezoekers kunnen in de expositie niet alleen het bronzen servies bewonderen, maar ook meer te weten komen over andere archeologische vondsten die in en om Nistelrode zijn gedaan. De toegang is gratis, maar het is aan te raden om vooraf een tijdslot te reserveren. Zo kan iedereen rustig deze prachtige voorwerpen bekijken. U kunt een tijdslot reserveren via www.debronsschatvannederland.nl Op deze site vindt u ook meer informatie over deze unieke vondst.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten