Bezoek expositie van Nistelrode en breng Bronsschat naar huis!

Maandag 27 mei 2024

Van 28 tot en met 16 juni 2024 is de replica van de Romeinse Bronsschat van Nistelrode te zien in het dorpshuis! De replica laat deze unieke archeologische vondst van bronzen schenkkannen, schalen, borden, zeven en emmers, op een geheel eigen wijze zien: niet alleen kunt u de replica bekijken, maar u mag deze zelfs aanraken. Nog nooit kwam u zo dicht op het verhaal.

Speciaal voor het 20-jarig jubileum van de vondst organiseert de gemeente Bernheze allerlei activiteiten. Iedereen is uitgenodigd om de replica van de schat te komen bekijken in het Dorpshuis, het voormalige parochiehuis in Nistelrode, Laar 50. De tentoonstelling over de Bronsschat en de opgravingen van De Zwarte Molen is dagelijks open van 11:00 tot 16:00 uur.

Kostbaar bezit

De Bronsschat is gevonden naast de A50, niet ver van de plek waar in de Romeinse tijd een nederzetting lag. Nu staat daar de wijk Zwarte Molen. De eigenaren hadden de middelen en de contacten om deze kostbare stukken aan te schaffen. Zij waren destijds de leidende personen in hun gemeenschap. Generaties lang hebben ze de stukken verzameld. Het servies bleef lang in gebruik. Dat is te zien aan de slijtage en de reparaties die zijn uitgevoerd.

3D geprint

Speciaal voor deze gelegenheid zijn digitale scans van de originele objecten met een speciale 3D printer geprint. De replica’s maken het niet alleen mogelijk het servies in Nistelrode tentoon te stellen, maar om de objecten zelfs aan te raken! Zo kunt u in de tentoonstelling zelf ontdekken hoe het servies gebruikt werd.

Romeins wijnritueel

In de Romeinse tijd was het drinken van wijn een exclusieve bezigheid voor de mensen die in deze streek woonden. Wijn moest worden ingevoerd en was dus kostbaar. De eigenaars dronken hun wijn volgens Romeinse tradities. De drank werd op smaak gebracht met kruiden, die er vóór het drinken uit werden gezeefd. Daarna werd de wijn gemengd met water, uitgeschonken en opgedronken. Maaltijden werden opgediend op bronzen borden en kaarsen in bronzen kandelaars verlichtten de eettafel. De onderdelen van de Bronsschat laten van al die handelingen iets zien.

Expositie

Bezoekers kunnen in de expositie niet alleen het bronzen servies bewonderen, maar ook meer te weten komen over andere archeologische vondsten die in en om Nistelrode zijn gedaan. De toegang is gratis. Meer informatie op de website www.debronsschatvannederland.nl. Wilt u zelf de kortste tentoonstelling ooit zien? Kom dan langs! Bovendien maakt elke bezoeker kans op één object op ware grootte voor thuis. Zo brengen we de Bronsschat letterlijk naar huis! Bezoek de tentoonstelling en laat uw naam met e-mailadres achter. Er wordt één winnaar getrokken die het object op ware grote wint.

En er is nog meer!

Naast de replica tentoonstelling is er nog meer te ontdekken! Ga zelf op zoek naar de Bronsschat met de geocache route en verzamel zo uw eigen bronzen servies. Liever meer zien van archeologische vindplaatsen in de omgeving? Stap dan op de fiets en ga op pad met de Bronsschat fietsroute!

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten