Zwerfafval opruimen: word ZAPper

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen. Zo maken we samen de gemeente schoner en prettiger om er te wonen.

Ik meld me aan als ZAPper!

Waar mag ik ZAPpen?

Overal in de openbare ruimte waar u wilt en waar u het nodig vindt. Bijvoorbeeld op straat, in het buitengebied, in speeltuintjes, in parken of bij uw sportvereniging.

Wanneer kan ik ZAPpen?

Wanneer u wilt. U bent hier volledig vrij in.

Hoe vaak moet ik ZAPpen?

U moet niets! Al het zwerfafval dat u opruimt is meegenomen. 

Hoe kom ik aan opruimspullen?

Als u aangemeld bent als ZAPper krijgt u van de gemeente Bernheze de volgende materialen te leen:

  • 1 afvalgrijper
  • 1 afvalzakkenhouder
  • 1 paar handschoenen
  • 1 fluorescerend hesje
  • Speciale afvalzakken

Wat doe ik met het verzamelde zwerfafval?

Wij halen het door u verzamelde zwerfafval bij u thuis op. U kunt de speciale afvalzakken ook op afspraak naar de gemeentewerf brengen.

Wat moet ik doen als mijn materiaal kapot is?

Is een van uw opruimspullen kapot? Stuur een mailtje sturen naar de gemeentewerf. Vermeld daarin uw naam, telefoonnummer en wat er kapot is. Wij nemen contact met u op om de spullen om te ruilen. 

Verzekering voor vrijwilligers

De gemeente Bernheze heeft een collectieve aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering afgesloten voor vrijwilligers. Hiermee bent u tijdens het ZAPpen verzekerd via de gemeente tegen ongevallen en schade als de eigen verzekeraar dit niet vergoedt. Het is wel belangrijk dat u de beschermende middelen die u van ons in bruikleen krijgt (zoals de handschoenen en het reflecterende hesje) draagt tijdens het zappen.

Stoppen als ZAPper

Komt u echter niet meer toe aan ZAPpen, lever dan de materialen weer in bij de gemeentewerf. Zo kan de gemeente Bernheze duurzaam omgaan met de materialen en ze doorgeven aan een andere ZAPper.