Asbest verwijderen

Wilt u asbest verwijderen? In veel gevallen moet u daar een gecertificeerde asbestverwijderaar voor inschakelen. U moet altijd een sloopmelding doen.

Een sloopmelding moet u minimaal 4 weken voor de start van de werkzaamheden doen. Dit doet u via het Omgevingsloket. Voor het doen van een sloopmelding heeft u DigiD nodig. Bedrijven hebben eHerkenning nodig.

Waar vindt u asbest?

Vanaf 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. U kunt er dus vanuit gaan dat na 1994 geen asbest meer is toegepast.

Waar kunt u asbest nog wel aantreffen?

  • In golfplaten op een gebouw, aanbouw of schuur. Asbest werd voor 1994 in golfplaten verwerkt. Asbestgolfplaten liggen op veel boerenschuren, op bedrijfsdaken of kleine schuurtjes. Golfplaten die vanaf 1994 geproduceerd zijn bevatten géén asbest. U ziet dan op de een-na-laatste golf van de plaat de letters NT (new technology), AFM (asbest free material) of NA (non asbestos) staan.
  • In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn. Daar zit geen asbest in. Heeft u verdachte dakleien? Een gecertificeerd inventarisatiebedrijf kan dit onderzoeken.
  • Asbest kan ook in dakleer verwerkt zijn. Meestal wordt dit op platte daken gebruikt.

Zelf asbest verwijderen

Sommige materialen met asbest mag u zelf verwijderen. Dit geldt alleen voor de volgende materialen:

  • Maximaal 35 m2 geschroefde hechtgebonden asbesthoudende platen (geen dakleien) uit een woning of een bouwwerk dat bij de woning hoort.
  • Maximaal 35 m2 asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking uit een woning of bouwwerk dat bij de woning hoort.

U mag deze materialen alleen zelf weghalen als u een hiervoor een aanvraag asbestmelding bij de gemeente hebt ingediend én de gemeente daarvoor toestemming heeft gegeven.

U krijgt binnen vijf werkdagen na ontvangst van uw melding een antwoord van de gemeente.

Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie over de verschillende soorten asbest. Twijfelt u met welk type asbest u te maken heeft? Of wilt het liever door een bedrijf laten weghalen? Neem dan contact op met een gecertificeerd bedrijf. Een overzicht vindt u op www.ascert.nl.

Asbest afvoeren

Verpak het asbest netjes als u het bij de Milieustraat inlevert. Verpak de asbest in 1 of meer stevige, doorzichtige plastic zakken van minimaal 0,2 mm en die passend zijn voor de materialen die u moet gaan verwijderen. Voor groot asbesthoudend afval kunt u speciaal verpakkingsmateriaal (big-bags) kopen.

Asbest laten verwijderen

Wilt u meer dan 35 m2 asbest verwijderen? Of gaat het om losse buizen of vastgelijmde vloerbedekking? Dan mag u dit zelf niet verwijderen. In dit geval moet u een gecertificeerde asbestverwijderaar inschakelen. U moet dan ook een sloopmelding doen.

Meer informatie over asbest en asbest verwijderen vindt u op de website van de Rijksoverheid en bij Milieu Centraal.