Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

De prijzen van energie zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Voor inwoners met een laag inkomen is er daarom in 2022 extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag was € 800,-. Begin juli 2022 is bekend geworden dat de eenmalige energietoeslag verhoogd wordt naar € 1.300,- per huishouden.

Energietoeslag aanvragen

Heeft u een laag inkomen en nog niet eerder de energietoeslag ontvangen? Dan kunt u de energietoeslag digitaal aanvragen. Doe dit voor uiterlijk voor 1 februari 2023. Heeft u hier hulp bij nodig? Maak dan een afspraak met één van onze medewerkers via (0412) 45 88 88 of stuur een e-mail naar gemeente@bernheze.org om te kijken naar uw mogelijkheden.

Hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag?

Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag kunt u terecht bij de formulierenbrigade. Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er iemand aanwezig op het kantoor van ONS welzijn in het gemeentehuis. U hoeft hier geen afspraak voor te maken en kunt gewoon binnenlopen. Wilt zeker weten dat u geholpen kunt worden? Maak dan een afspraak met één van de Sociaal Raadslieden van ONS welzijn via telefoonnummer (088) 374 25 25.

DigiTaalpunten

Heeft u nog geen DigiD en lukt het niet om dit zelf te regelen? Kijk of iemand in uw eigen omgeving u verder kan helpen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met één van de DigiTaalpunten in Heesch, Nistelrode of Heeswijk-Dinther.

Waarvoor is de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is verstandig dat u dit geld gebruikt om de energierekening mee te betalen. Of te reserveren voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier.

Wat zijn de voorwaarden van de energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag als u op 1 januari 2022:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • In de gemeente Bernheze woont;
  • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs of geldige verblijfsvergunning heeft;
  • Een lager inkomen heeft.

U heeft geen recht op de energietoeslag als u:

  • in een inrichting verblijft;
  • jonger bent dan 21 jaar;  en geen bijzondere bijstand voor levensonderhoud  ontvangt;
  • jonger bent dan 27 jaar en aanspraak maakt op studiefinanciering;
  • is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een briefadres;
  • inwonend bent bij zijn/haar ouders of bij zijn/haar kinderen.

Na het indienen van de aanvraag krijgt u binnen 8 weken bericht van de gemeente. Er worden op dit moment veel aanvragen ingediend. Wij doen ons best om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen. Dit kan door de drukte helaas wat vertraging geven.

Nu nog geen hogere energielasten? Zet uw toeslag opzij!

Wanneer u het geld van de energietoeslag krijgt, heeft u misschien uw hogere energierekening of de eindafrekening nog niet ontvangen. Deze komt mogelijk pas later dit jaar. Houd in dat geval de energietoeslag apart op uw spaarrekening. Zo kunt de energierekening of eindafrekening op een later moment betalen en voorkomt u betalingsproblemen.

Meer informatie?

Meierijstad voert de energietoeslag uit voor inwoners van Bernheze. Kijk voor meer informatie op hun website onder het kopje Energietoeslag Minima.

Geldfit

Heeft u vragen of zorgen over financiën? Bel dan gratis en anoniem naar 0800-8115. Dit is het nummer van Geldfit. Zij denken graag met je mee