Bladafval

Bladeren horen bij de herfst, ze zijn niet alleen mooi maar ook nuttig. Bladeren vormen natuurlijke compost voor uw tuin en zorgen ervoor dat de grond minder verdroogt. Dat is zeker met de zomers van de laatste jaren erg belangrijk. Daarom is ons advies om de bladeren zoveel mogelijk in uw borders te harken en daar te laten liggen.

GFT-container of zelf afvoeren

Wilt u toch van uw bladafval af, dan kunt u het in de gft-container doen of naar één van de 2 groendepots brengen. Doet u bladafval in uw gft-container? Zorg dan dat het zo droog mogelijk is en stamp het niet te hard aan. Nat, aangestampt blad vormt namelijk een dikke massa die niet gemakkelijk uit de container valt.

De gemeente ruimt bladeren op

De gemeente ruimt blad op dat op straten, pleinen en trottoirs valt. Hiermee houden we de weg veilig en zorgen we dat het water via de goten weg kan. Ook van gazons verwijderen we blad als er erg veel ligt omdat anders het gras er onder dood gaat. Blad dat in de plantsoenen valt laten we liggen. Dit zorgt voor voeding in de bodem, gaat verdroging tegen en zorgt voor schuilplaatsen voor dieren en insecten. Pas in het voorjaar halen we het teveel aan blad uit onze plantsoenen weg. Wij raden u aan hetzelfde te doen.

Zelf een bladhoop maken en door ons op laten halen

Hebt u heel veel bladeren maar te weinig ruimte om het tussen de planten weg te werken? Kunt u het blad niet meer in de groencontainer kwijt en bent u niet in de gelegenheid om het naar een groendepot te brengen? U kunt dan zelf een bladhoop maken en deze bij ons aanmelden. We komen hem dan ophalen tijdens de eerstvolgende ophaalronde.

Zorg ervoor dat een bladhoop vanaf de weg bereikbaar is en dat er alleen blad ligt. Als er ander groenafval bij ligt, wordt een bladhoop niet opgehaald.

Bladhoop aanmelden

Ophaalrondes bladhopen

De ophaalrondes zijn in november, december, januari en februari. In onderstaand schema staat weergegeven wanneer u uiterlijk een bladhoop aan kunt melden. De eerstvolgende ophaalronde begint op 7 november.  We hopen dat we de bladhopen binnen een week kunnen ophalen, het kan echter ook zijn dat dit twee weken duurt. Dat is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. 

Ophaalschema bladhopen
  Aanmelden vóór Datum ophaalronde
November 2023 3 november (wk 44) 7 november 2023
December 2023 1 december (wk 48) 5 december 2023
Januari 2024 29 december (wk 52) 2 januari 2024
Februari 2024 2 februari (wk 5) 6 februari 2024