Erkenning kind

Als u als man niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van een kind kunt u toch het wettelijk vaderschap van het kind op u nemen. Dit wordt erkenning genoemd. Voor elk kind dat binnen uw relatie wordt geboren, moet apart erkenning worden gedaan. U moet voor de erkenning een afspraak maken. Bij de erkenning van het kind moet de erkenner en de moeder persoonlijk aanwezig zijn.

Afspraak maken

Meenemen

De moeder en de vader moeten zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

Erkenning ongeboren vrucht

Een erkenning van een kind tijdens de zwangerschap wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk vaderschap op dat moment al vastgelegd is. Ook kan dan de achternaam van het kind al vastgelegd worden.

Erkenning kind bij of na de geboorte

Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, maar niet als er al een vader in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning.

Gecombineerde achternaam

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet Invoering Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) ingegaan. Dit betekent dat u uw kind bij de aangifte van geboorte meteen een dubbele (of gecombineerde) achternaam kunt geven. Dat geldt ook voor erkenning van de ongeboren vrucht. Dit is kosteloos.

Er is een overgangsregeling ingesteld tot 31 december 2024. Hierdoor kunt u als ouders ook de achternaam van uw eerder geboren kinderen veranderen naar een gecombineerde achternaam. Voorwaarde hiervoor is dat uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023. Ook hiervoor moeten beide ouders op afspraak naar het gemeentehuis komen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Lees hierover meer, en maak een afspraak, op de pagina gecombineerde achternaam.

Automatisch gezag bij erkenning

Vanaf 1 januari 2023 wordt gezag meteen bij de erkenning geregeld. Bent u ongehuwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan zegt u bij de erkenning wat u wilt met het gezag over het (ongeboren) kind. U kunt ervoor kiezen dat de moeder en de erkenner automatisch allebei het gezag over het kind hebben. Wilt u dat alleen de moeder het gezag heeft? Bij de erkenning wordt vastgelegd dat alleen de moeder het gezag over het kind heeft.