Leerplicht en spijbelen
Wanneer een kind 4 jaar wordt, mag het naar school. Vanaf de eerste dag van de maand na zijn vijfde verjaardag is een kind leerplichtig. Dan móet een kind naar school. Alle kinderen blijven leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden.
De leerplichtambtenaar
De leerplichtambtenaar van de gemeente controleert of ouders en leerlingen zich houden aan de Leerplichtwet. Wanneer krijgt u met de leerplichtambtenaar te maken?
- Spijbelen en ander verzuim.
- Verlof buiten schoolvakanties van meer dan 10 dagen.
- Vrijstelling van de Leerplichtwet.
Spijbelen en ander verzuim
Als uw kind te vaak niet op school is zonder geldige reden schakelt de school de leerplichtambtenaar in. Die onderzoekt waarom een leerling niet naar school komt. De leerplichtambtenaar praat met de leerling, de ouders en de school. Als er problemen of conflicten zijn, helpt de leerplichtambtenaar om die mee op te lossen. Waar nodig overlegt de leerplichtambtenaar met eventuele hulpverleners.
Soms heeft de leerling zelf en/of de ouders schuld aan het schoolverzuim. Dan kan de leerplichtambtenaar de jongere doorsturen naar Bureau Halt voor een taakstraf of een proces-verbaal opmaken.
Verlof buiten schoolvakanties van meer dan 10 dagen
Als ouder kunt u bij uw school een aanvraag voor verlof buiten de schoolvakanties indienen. Aanvragen voor verlof van meer dan 10 dagen worden doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar. Die beslist of het verlof wordt toegekend. De leerplichtambtenaar vraagt daarbij ook advies aan school. In de schoolgids van de school van uw kind kunt u meer informatie vinden over het aanvragen van extra (vakantie)verlof.
Vrijstelling van de Leerplichtwet
Er zijn bijzondere omstandigheden waardoor kinderen niet op een school ingeschreven hoeven te worden. Bijvoorbeeld als een kind langdurig ziek is of psychische klachten heeft. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de leerplichtambtenaar.
Meer informatie over de leerplicht
De leerplichtambtenaar van de gemeente Bernheze werkt via het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO). Dit is een samenwerkingsverband tussen een aantal gemeenten in de regio Noordoost-Brabant.
U kunt hier terecht met vragen over het aanvragen van (langdurig) verlof, schoolverzuim, toelating en schorsing op school dan kunt u voor advies terecht bij het RBL BNO. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer 0412 - 62 90 70 en via e-mail info@rblbno.nl.
Meer informatie over de leerplicht vindt u op de website van de rijksoverheid en op de website van het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Brabant Noordoost.
Kwalifitacieplicht
Vanaf het 16e jaar worden jongeren ‘kwalificatieplichtig’. Dit betekent dat jongeren die nog geen startkwalificatie hebben tot hun achttiende naar school moeten. Een havo, vwo of een mbo-diploma vanaf niveau 2 geldt als een startkwalificatie. De kwalificatieplicht is niet voor niets. Met een diploma hebben jongeren meer kans op een baan. Het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten kan samen met de leerling en ouders meekijken naar de mogelijkheden om de startkwalificatie te behalen.
De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die praktijkonderwijs volgen of speciaal onderwijs volgen met de uitstroomprofielen arbeidsmarkt of dagbesteding.
Meer informatie over kwalificatieplicht
Voor vragen over de kwalificatieplicht of voor hulp om aan de kwalificatieplicht te voldoen kunt u terecht bij het RBL BNO. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer 0412 - 62 90 70 en via e-mail info@rblbno.nl
Meer informatie over de kwalificatieplicht vindt u op de website van het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Brabant Noordoost.