Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

De gemeente Bernheze heeft Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) in dienst. U bent ze vast al eens tegengekomen bij u in de wijk of straat. De BOA is een medewerker van de gemeente, die een belangrijke rol heeft bij het toezicht op de leefbaarheid van onze gemeente en het aanpakken van ergernissen in uw woonomgeving.

Wijkgericht werken

De BOA’s van onze gemeente werken wijkgericht. Dit houdt in dat u een eigen wijkBOA heeft in uw dorpskern. Deze wijkBOA is een vertrouwd gezicht in uw dorpskern en neemt de meeste meldingen waar in uw dorpskern. Op deze manier weet de wijkBOA precies wat er in zijn wijk speelt. Daarnaast is er een goede samenwerking met de wijkagent van de Politie. Ze overleggen veel samen en gaan ook samen de straat op. De wijkBOA hoort graag wat er in uw buurt speelt en waar zij hun aandacht aan kunnen besteden. Een goede samenwerking tussen de inwoners, politie, wijken, hulpinstanties en boa’s zal bijdragen aan een fijnere buurt.

  • Loosbroek en Heeswijk Dinther: Maureen
  • Heesch: Jens & Cevin:
  • Vorstenbosch - Nistelrode: Paul

Onze BOA’s houden toezicht op:

  • parkeren en verkeer rond scholen
  • hondenbeleid & aanlijnplicht
  • verkeersdoorstroming, verkeersoverlast en veiligheid
  • jeugdoverlast en hanggroepen / HALT verwijzingen
  • toezicht op het correct aanbieden van afval
  • afval- en drugsdumpingen
  • naleven van de Alcoholwet (leeftijdsgrenzen en vergunningen)
  • illegale en onveilige bewoning, mensenhandel, ondermijning
  • een leefbare leefomgeving
  • A.P.V.(algemene plaatselijke verordening)- feiten en lokale verordeningen (beleid)
  • hulpverlening

Naast enkele toezichtstaken werken we ook aan preventie, het signaleren van problemen en het doorverwijzen van inwoners naar hulpinstanties. Zo werken we nauw samen met de Politie, jongerenwerk, buurtbemiddeling, wooncorporaties en andere hulpverleners.

Bijzondere bevoegdheden

De BOA-taken zijn niet gelijk aan die van de politie, maar de BOA’s en politie werken wel nauw samen en treden waar nodig gelijktijdig op. Een BOA heeft 'bijzondere bevoegdheden', zoals opsporingsbevoegdheid, boetes uitschrijven, verdachten aanhouden en identiteitscontrole.

Toezicht

Het toezicht van de BOA vindt plaats op verschillende dagen, tijden en in de weekenden plaats. Tijdens het plannen wordt er rekening gehouden met evenementen, meldingen en acties. Natuurlijk is het niet mogelijk en ook niet gewenst om permanent toezicht te houden; controles blijven daarom altijd een momentopname.

Bodycams (kleine camera's)

De BOA’s dragen een bodycam tijdens hun werkzaamheden. De bodycams zijn bedoeld voor de eigen veiligheid. Wanneer de BOA het nodig acht kan hij de bodycam aan zetten en neemt hij beelden op in de openbare ruimte. Deze beelden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor een aangifte.

Zelf iets melden

U kunt de BOA aanspreken over zaken die u in uw woonomgeving zorgen voor overlast. Zij gaan graag met u in gesprek en kunnen dan de juiste instanties inschakelen en voor uw probleem of ergernis een oplossing zoeken. Hoe meer informatie de gemeente over de overlast heeft, hoe gerichter en effectiever zij daarop kan controleren en handelen. Alleen daarom al is het belangrijk overlast te blijven melden. Gezamenlijke inspanningen bieden de beste kansen om overlast aan te pakken.

  • U kunt overlast of iets dat stuk is of opgeruimd moet worden melden via een digitaal meldingsformulier op de pagina Melding openbare ruimte.
  • U kunt ook bellen met de gemeente via telefoonnummer 0412 458888. Er wordt voor u dan een melding of contactverzoek aangemaakt.
  • U kunt een melding doen bij de politie door te bellen met via het algemene telefoonnummer 0900 - 8844. Via de politie kunt u een melding maken. Wanneer er BOA’s in dienst zijn worden hierbij betrokken.
  • Melden van storingen in de openbare ruimte kan ook via een melding openbare ruimte.
  • Meld Misdaad Anoniem. U maakt op deze website 100% anoniem een melding aan over een strafbaar feit bij de politie en/of gemeente.
  • Melding criminaliteit aan de gemeente. Via dit digitale formulier kunt u ook 100% anoniem een melding doen over criminaliteit bij de gemeente. U kunt er op dit formulier ook voor kiezen om wel uw naam en contactgegevens achter te laten.

Wanneer u bij een melding uw naam en contactgegevens achterlaat dan streven we er naar om u een terugmelding te geven over de melding of aan te geven dat hij is afgehandeld.

U hebt een boete, bekeuring of waarschuwing gekregen

Het kan zijn dat u van een BOA een boete of waarschuwing hebt gekregen. Wanneer u het hier niet mee eens bent dan kunt u contact met ons opnemen. Stuur hiervoor een e-mail naar gemeente@bernheze.org. U kunt ons ook bellen via telefoonnummer 0412 - 458888. De BOA zal u dan zo snel mogelijk te woord staan of u een foto van de overtreding toesturen.

Wanneer u een foto wilt opvragen van een overtreding dan moet u kunnen aantonen dat u de te naam gestelde (eigenaar) bent van het overtredende voertuig (auto, bus, motor, etc.). U moet daarom over de volgende documenten beschikken:
- Brief van het CJIB (centraal justitieel incassobureau)
- Tenaamstelling voertuig / kentekenbewijs (bewijs van eigendom)
- Een geldig legitimatiebewijs
- Contactgegevens (telefoonnummer/e-mailadres)

E-mail ons geen privacygevoelige informatie zoals een kopie van uw identiteitsbewijs.