Campagne Samen voor een veilige buurt

Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in de vorm van hennepkwekerijen en drugslabs in wijken en buurten of het buitengebied.

Waarom moet de meldingsbereidheid omhoog?

De aanpak van ondermijning is niet iets van de overheid alleen, ook inwoners spelen hierin een rol. We moeten het samen doen. Samen werken we aan een veilige omgeving en een veilige buurt. Georganiseerde criminaliteit is geen ver van je bed show. Het kan in iedere buurt plaatsvinden. Misdaad loont niet. Signalen zijn eenvoudig te herkennen. Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’, die wij de gemeente samen met de politie zijn opgestart geven wij uitleg over de effecten van ondermijnende criminaliteit, geven wij tips en leggen wij uit waar u kunt melden, hoe u dit moet doen en wat u na een melding kunt verwachten. Onderneem nooit zelf actie wanneer u iets verdachts ziet, maar maak er melding van!

Waar kunnen mensen signalen van georganiseerde criminaliteit melden?

  • Melden kan makkelijk via de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844.
  • Melden kan ook gemakkelijk via onze gemeente via het formulier "melding criminaliteit".
  • Wilt u anoniem blijven, dan kunt u melden via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven die wordt doorgezet aan politie en gemeenten.