Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

De energiekosten zijn enorm gestegen en daarom ontvangt iedere inwoner met een laag inkomen een eenmalige toeslag van € 800,-. Inwoners met een bijstand of een minimaregeling vanuit de gemeente ontvangen deze toeslag automatisch. Andere inwoners moeten deze toeslag aanvragen. Hieronder wordt uitgelegd hoe u deze energietoeslag kunt aanvragen.

Waarom de energietoeslag?

De prijzen van energie zijn de afgelopen periode hard gestegen en veel inwoners zijn honderden euro’s extra kwijt aan hun energierekening. Voor inwoners met een laag inkomen is er een eenmalige toeslag van € 800,-. Daarnaast heeft de overheid de belasting op energie verlaagd. Met deze maatregelen kunnen inwoners een deel van de kosten opvangen. 

Bent u bij ons bekend?

Ruim 600 inwoners met een bijstand of andere minimaregeling vanuit de gemeente ontvangen de energietoeslag automatisch en hoeven niets te doen. Ook ouderen met een aanvullende inkomensvoorziening ontvangen de energietoeslag.

U hoeft niets te doen, het bedrag van € 800,- wordt automatisch uitbetaald. Dit geldt voor iedere inwoner uit onze gemeente met een bijstandsuitkering, minimaregeling of schuldtraject tussen 1 januari 2022 en 31 maart 2022.

Bent u niet bij ons bekend?

Krijgt u geen bijstand of een van de ander eerder genoemde regelingen, maar heeft u toch een laag inkomen? Dan kunt u vanaf 1 mei 2022 op deze pagina uw aanvraag indienen. De gemeente Meijerstad voert deze regeling voor ons uit.
Twijfelt u of u recht heeft op de energietoeslag? Bekijk hieronder of u recht heeft op de energietoeslag of Neem contact op met één van onze medewerkers via (0412) 45 88 88 of gemeente@bernheze.org om te kijken naar uw mogelijkheden.

Digitaal aanvraagformulier

Hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag?

Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag kunt u terecht bij de formulierenbrigade. Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er iemand aanwezig op het kantoor van ONS welzijn in het gemeentehuis. U hoeft hier geen afspraak voor te maken en kunt gewoon binnenlopen. Wilt zeker weten dat u geholpen kunt worden? Maak dan een afspraak met één van de Sociaal Raadslieden van ONS welzijn via telefoonnummer (088) 374 25 25.

DigiTaalpunten

Heeft u nog geen DigiD en lukt het niet om dit zelf te regelen? Kijk of iemand in uw eigen omgeving u verder kan helpen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met één van de DigiTaalpunten in Heesch, Nistelrode of Heeswijk-Dinther.

Waarvoor is de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is verstandig dat u dit geld gebruikt om de energierekening mee te betalen. Of te reserveren voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier.

Wat zijn de voorwaarden van de energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag als u op 1 januari 2022:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • In de gemeente Bernheze woont;
  • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs of geldige verblijfsvergunning heeft;
  • Een lager inkomen heeft.

U heeft geen recht op de energietoeslag als u:

  • in een inrichting verblijft;
  • jonger bent dan 21 jaar;  en geen bijzondere bijstand voor levensonderhoud  ontvangt;
  • jonger bent dan 27 jaar en aanspraak maakt op studiefinanciering;
  • is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een briefadres;
  • inwonend bent bij zijn/haar ouders of bij zijn/haar kinderen.