Collegecolumn

    Houd je bedrijven thuis

    Het is een zorgwekkende ontwikkeling: het groeiende aantal Nederlandse bedrijven dat het land verlaat vanwege nieuw overheidsbeleid. Recentelijk zijn er twee ontwikkelingen die deze trend versterken: de voorgestelde belasting op inkoop van eigen aandelen en de beperking van belastingvoordelen voor expats. Dit roept een belangrijke vraag op: hoe kunnen we voorkomen dat ons economisch landschap verzwakt door het vertrek van belangrijke spelers?

    Allereerst de belasting op inkoop van eigen aandelen. Het voorstel om deze transacties te belasten zou kunnen leiden tot een afname van bedrijfsactiviteiten in Nederland. Veel bedrijven beschouwen het inkopen van eigen aandelen als een strategisch instrument om hun aandelenwaarde te optimaliseren en investeerderswaarde te maximaliseren. Als deze optie minder aantrekkelijk wordt door fiscale beperkingen, zouden bedrijven elders kunnen zoeken naar meer gunstige omgevingen.

    Ten tweede, de vermindering van belastingvoordelen voor expats. Nederland heeft altijd geprofiteerd van een aantrekkelijk belastingklimaat voor buitenlandse werknemers, waardoor het gemakkelijker was om internationaal talent aan te trekken. Als deze voordelen worden verminderd, kan dit leiden tot een uittocht van expertise en innovatie, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor onze economie.

    Het is begrijpelijk dat de overheid zoekt naar manieren om belastinginkomsten te vergroten en een eerlijker speelveld te creëren. Echter, de maatregelen moeten wel zorgvuldig worden overwogen om negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven en de economie te voorkomen. In plaats van potentiële vertrekken te stimuleren, moeten we streven naar beleid dat bedrijven aanmoedigt om te blijven en te groeien in Nederland.

    Het behouden van een gunstig ondernemingsklimaat is essentieel voor het behoud van werkgelegenheid, investeringen en economische groei. Het is daarom cruciaal dat de overheid samenwerkt met het bedrijfsleven om beleid te ontwikkelen dat zowel fiscaal verantwoordelijk als stimulerend is voor de groei van Nederlandse ondernemingen. Laten we koesteren wat we hebben en voorkomen dat Nederland een land wordt waar bedrijven vertrekken in plaats van zich vestigen.

    Rien Wijdeven

    Wethouder Duurzaamheid, economie en vastgoed


    Schaarste

    Steeds vaker hoor ik dat mensen hun huishoudhulp minder vaak zien. Soms door ziekte, soms doordat hun hulp een zieke collega moeten vervangen. Via de WMO krijgen mensen hulp bij huishoudelijke taken gedurende een aantal uren. Het is hulp die mensen dan ook vaak echt hard nodig hebben, om uiteenlopende redenen, zoals ouderdom of ziekte. Ik begrijp dan ook dat het ontzettend vervelend is wanneer er minder hulp ontvangen wordt dan eigenlijk de bedoeling is.

    Ik heb er vaker aandacht aan besteed, want het is een onderwerp wat mij na aan het hart gaat. Ik vind het belangrijk dat mensen de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Tegelijkertijd wordt het wel steeds lastiger om dit voor elkaar te krijgen. Dat heeft twee belangrijke redenen: we worden met zijn allen ouder en hebben daarom langer hulp en dus ook meer hulp nodig. Daar komt bij dat het aandeel oudere, niet werkende, mensen groter wordt. Er zijn dus steeds minder mensen die de leeftijd hebben om te werken. Dus aan de ene kant hebben we meer vraag naar zorg, maar aan de andere kant hebben we minder mensen die dat werk kunnen doen. Dat leidt tot schaarste.

    En dat is wat we nu merken. We kunnen niet altijd meer garanderen dat mensen alle uren hulp krijgen die ze eigenlijk zouden moeten krijgen. Simpelweg omdat er niet altijd genoeg mensen zijn die dit werk doen. Aanbieders van hulp bij het huishouden doen hun best om nieuw personeel te werven, maar het blijft lastig om alle lege plekken gevuld te krijgen.

    Daarom vind ik dat wij als gemeente en gemeenschap er samen voor moeten zorgen dat hulp als eerste daar komt, waar het het hardst nodig is. Sinds het begin van het jaar verlangen we bijvoorbeeld van inwoners die de middelen hebben om zelf hulp te organiseren, dit ook echt te doen. Hierdoor kunnen inwoners die daar niet toe in staat zijn sneller door ons geholpen worden. Ideaal is het niet, maar wat mij betreft wel noodzakelijk.

    Maarten Everling

    Wethouder Positieve gezondheid, zorg en natuur


    Bernheze bespreekt!

    In 2022 zijn de verkiezingen geweest en hebben we een nieuw bestuur gevormd. In november van datzelfde jaar hebben we het bestuursprogramma in de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staan de kernambities van de gemeente beschreven voor de huidige bestuursperiode. Deze is op hoofdlijnen weergegeven om ruimte te houden voor actuele ontwikkelingen en om samen met de gemeenteraad, de inwoners en andere belangstellende tot een nadere invulling te komen.

    Inmiddels zijn we bijna op de helft van onze bestuursperioden van 4 jaar. Een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Daarom nodigen wij u graag uit om samen met ons te evalueren wat we de afgelopen perioden hebben bereikt of juist niet hebben bereikt. Ook kijken we naar de toekomst. Welke ambities hebben we staan of moeten we bijstellen? Of moeten we op basis van nieuwe inzichten ambities toevoegen?

    Deelsessies

    Op deze dag kunt u deelnemen aan meerdere deelsessies over onder andere (groene) energie, betaalbare en toegankelijke zorg, mobiliteit, transitie landbouw, breed maatschappelijk beleid, groene gezonde structuren, en nog veel meer. Voor een overzicht van de deelsessies en de agenda voor deze dag kunt u kijken op de website www.samenbernheze.nl Op deze site kunt u zich voor 10 maart aanmelden. Het college zal deze dag ook aanwezig zijn.

    Participatie

    Een voorbeeld van deze vorm van participatie met onze inwoners is de binnenkort vast te stellen Omgevingsvisie. Hier hebben veel inwoners, ondernemers, verenigingen en andere belangstellenden aan meegewerkt, want een toekomst van Bernheze maken we natuurlijk samen.

    Als gemeente hebben we dit als bijzonder positief ervaren. Hiermee voelt de nieuwe toekomstvisie van Bernheze niet als een document van de gemeente, maar een visie van ons allemaal. Dit gaan we ook op deze dag vieren met het festival van de toekomst. Hierbij worden onze partners uitgenodigd om de visie te bekrachtigen en samen aan de slag te gaan om deze ook te realiseren.

    Graag zien we jullie op 28 maart vanaf 11 uur bij De Heische Hoeve, Heideweg1a in Loosbroek. We kijken ernaar uit om u daar te mogen ontmoeten. U komt toch ook?

    Edwin Daandels

    Wethouder wonen, ruimte en buitengebied


    Gastvrijheid

    Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn ontvangst in Bernheze zeer warm en gastvrij is. Op 24 januari werd ik door de commissaris van de Koning, Ina Adema, beëdigd en geïnstalleerd als uw burgemeester. Ik kijk er naar uit om samen verder te bouwen aan de ambities die Bernheze heeft, zodat het hier goed wonen, werken en genieten is voor jong en oud. De eerste week stond veelal in het teken van de eerste kennismakingen. Dat geef ik graag een vervolg.

    Als zevende burgemeester van Bernheze bouw ik graag verder mee aan een mooie toekomst voor al onze kernen. Onze vijf parels, zoals ik ze met trots noem. Ieder prachtig en uniek, die samen de kroon van Bernheze sieren. Elke kern heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen verhaal te vertellen en zijn eigen uitdagingen. En tegelijk zijn we samen ook echt één Bernheze. Eén gemeente, waar we samen genieten van het goede en samen de schouders er onder zetten.

    Tour de Bernheze

    Om deze parels nog beter te leren kennen, organiseren we samen met u en de dorpsraden een kennismakingstour, waar ik in etappes kom kennis maken. Dat noemen we Tour de Bernheze, en die start al snel. Kunt u bijvoorbeeld goed verhalen vertellen over de geschiedenis van Bernheze of uw dorp? Wilt u uw vereniging voorstellen? Heeft u een sportieve uitdaging, een mooie wandeling of andere (creatieve) activiteit? Ook degenen die aarzelen, zich afvragen of het wel interessant genoeg is, of het zelfs spannend vinden, wil ik aanmoedigen om een idee in te sturen. Zo leer ik Bernheze écht goed kennen. Ik laat mij graag verrassen door u en andere inwoners, ondernemers en dorpsraden.

    Stapt u mee? Das wel zo gezellig!

    Ik kijk er naar uit om verder kennis met u te maken! Samen gaan we op weg om Bernheze een gemeente te maken waar het nog beter wonen, werken en genieten is. Voor jong én oud. Een reis waar ik veel zin in heb en hopelijk u ook.
    En zoals een vrij vertaald gezegde luidt: “Zelfs de verste reis begint met de eerste stappen”. Stapt u met mij mee? Das wel zo gezellig!

    Ik hoop dat u gebruik maakt van deze uitnodiging en zie u graag tijdens de Tour de Bernheze.

    Burgemeester Mark de Man

    Burgemeester Mark de Man gemeente Bernheze vk


    Bernheze waterland?

    Daar leek het een maand geleden wel op. Toen bleef het wekenlang (voor ons gevoel maandenlang...) regenen. Op zo’n moment ontstaan tegelijkertijd ook weer momenten van nostalgie want voor mijn gevoel was het lang geleden dat we op ondergelopen weilanden konden schaatsen.

    Na een aantal droge jaren en een tekort aan regen zie je dat weer onvoorspelbaar blijft. Klimaatverandering kan niet alleen leiden tot meer droogte (en tekort aan water) maar ook tot grotere buien met wateroverlast. Met een langere periode van regenval komt ook het besef dat op zo’n moment het waterschap, de gemeente en de grondeigenaren ervoor moeten zorgen dat water op tijd afgevoerd wordt om te voorkomen dat er overlast ontstaat.

    Ik wil overigens een compliment geven aan alle medewerkers van waterschap en gemeente die -ook tijdens de feestdagen- actief waren om het voor de inwoners veilig te houden en de overlast te beperken. Op deze momenten zie je dat er ook incidenten gebeuren waarmee we inzicht krijgen hoe we in de toekomst weer beter kunnen reageren op momenten van veel regenval en hoge waterstanden.

    Omgevingsvisie en water

    In Bernheze hebben we een mooi profiel: van beekdal (Aa en Leijgraaf) tot de hoger gelegen delen van de Maashorst met elk hun eigen karakter, ook qua waterbeheer. Op dit moment zijn we druk bezig met het proces om te komen tot een nieuwe omgevingsvisie, waarin de drie gebieden (beekdal, dekzand gronden en Peelhorst) nadrukkelijk verder uitgewerkt worden. Ook daar is water een belangrijk onderdeel. Op lange termijn zullen we zien dat water en bodem steeds meer leidend wordt bij nieuwe ontwikkelingen.

    Programma Water en Riool

    Een uitwerking van de omgevingsvisie is het programma Water en Riool. Het riool is niet direct bedoeld als waterstelsel. Op dit moment wordt veel regenwater nog direct via het riool afgevoerd. In de toekomst zullen we proberen om meer water af te koppelen en daarbij zoveel mogelijk water infiltreren in plaats van afvoeren. Ook u kunt daarbij helpen door uw regenpijpen af te koppelen van de riolering. Dit proberen we te stimuleren met een kleine bijdrage of subsidie van de gemeente. Want alle beetjes helpen.

    Marius Tielemans,

    Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport


    Houdoe en bedankt!

    Op 1 februari 2023 ben ik vol enthousiasme gestart als waarnemend burgemeester van Bernheze. Na ruim 8 jaar burgmeester van Mill en Sint Hubert te zijn geweest was dit voor mij een prachtige kans om opnieuw in Noordoost-Brabant aan de slag te gaan. Ik ben dankbaar voor het warme welkom door het gemeentebestuur, de ambtelijke organisatie maar vooral door de inwoners, de verenigingen en het bedrijfsleven. Om die reden ben ik iedere dag lachend en met veel werkplezier naar het gemeentehuis in Heesch gekomen. Na een prachtig jaar neem ik afscheid.

    “Partir c’est mourir un peu” (weggaan is een beetje sterven)

    Zo voelt het ook echt. Als je iets met hart en ziel doet is het moeilijk om afscheid te nemen. Maar ik ben slechts een passant in de periode tussen mijn voorganger Marieke Moorman en mijn opvolger Mark de Man. Ondanks de relatief korte periode kijk ik met veel plezier terug op mijn tijd in Bernheze. In het bijzonder op de prettige en inspirerende ontmoetingen met inwoners en ondernemers tijdens “mijn rondje” en de vele aansprekende evenementen.

    Verder heb ik ervaren dat Bernheze een sterke gemeente is met een volwassen en professioneel gemeentebestuur. De wijze waarop de raad politiek bedrijft, getuigt van respect, betrokkenheid en deskundigheid. Daar profiteert de hele gemeenschap van. Ik heb genoten van de prima sfeer in het college van B&W. We vulden elkaar qua competenties en karakters prima aan. We hebben als team naar elkaar geluisterd, van elkaar geleerd en de kracht uit onze collegialiteit gehaald. Verder mijn oprechte waardering voor de deskundige en betrokken ambtelijke organisatie. Een fijne club collega’s die iedere dag weer klaar staat om ambities waar te maken en de dienstverlening te verbeteren.

    Blijf verbinding zoeken

    Blijf aandacht voor elkaar houden, zoek de verbinding, blijf elkaar ontmoeten, want het samenkomen is van groot belang. Koester de cultuur van samenwerken, verdiepen in elkaars opvattingen en het elkaar willen tegemoetkomen. Organiseer de kracht van het dorp want betrokkenheid bij kleine zaken biedt grote mogelijkheden. Ben trots op de vele Brabantse Juweeltjes binnen Bernheze en draag dit ook uit. Samen zijn jullie de architect van de eigen leefomgeving.

    Ik ga het plezierige contact met mensen binnen en buiten het gemeentehuis missen. Dank voor de steun, de geboden kans en de warme relaties. Dit afscheid is de geboorte van een mooie herinnering.

    Antoine Walraven,
    Waarnemend burgemeester.


    19-12-2023

    Eindejaar rally

    Vaak hebben wij als mensen iets met deadlines en datums. Altijd moet er nog veel gebeuren, net voordat we in de zomer op vakantie gaan. Zo ook aan het einde van het jaar denken we vaak dat er na 31 december geen 1 januari meer komt. Ook op het gemeentehuis komen we dit gedachtengoed tegen en werken we met man en macht om nog zaken af te werken voordat de ‘deadline’ zijn aanvang neemt.

    Van oud naar nieuw

    Ook dit jaar hebben we te maken met de deadline van 1 januari. Vanaf 1 januari treedt de nieuwe Omgevingswet in werking en zeggen we vaarwel tegen de huidige Wet ruimtelijke ordening. Dit brengt nogal wat met zich mee.

    Zo verdwijnen bestemmingsplannen en komt er een Omgevingsplan. Er zal meer gekeken worden naar het ‘ja mits’ principe en minder naar ‘nee tenzij’. Dit alles zal moeten resulteren in meer duidelijkheid en snellere procedures, aldus Den Haag. Ook staat participatie van de inwoners in plannen hoger op de agenda, al werken we in Bernheze al geruime op deze manier. Nieuwe wetgeving brengt ook onzekerheid met zich mee.

    De gemeente is al een geruime tijd aan het oefenen met deze nieuwe wet. Maar omdat het nieuw is kunnen we niet uitsluiten dat we ervaring op moeten doen om de huidige snelheid erin te houden. Met andere woorden, ik verwacht echt wel aanloop.

    Na 1 januari komt 2 januari

    Om onze aandacht in het nieuwe jaar volledig te kunnen focussen op de nieuwe Omgevingswet, hebben we de laatst maanden met enorm veel energie en tijd zoveel mogelijk bestemmingsplannen uitgewerkt en ter inzage gelegd om deze nog onder de huidige wetgeving af te wikkelen.

    In de collegevergadering van 12 december j.l. hebben we plannen voor maar liefst 361 nieuwe woningen vastgesteld om ter inzage te leggen, verspreid over Bernheze. Een kanttekening is dat dit niet voor alle voorgenomen plannen is gelukt. Gelukkig komt er na 1 januari weer 2 januari en pakken we alle andere initiatieven weer op onder de nieuwe Omgevingswet.

    Ik wens iedereen fijne feestdagen en alvast een mooi nieuwjaar.

    Edwin Daandels

    Wethouder Wonen, Ruimte en Buitengebied


    7-12-2023

    Energiekosten drukken

    Hoewel de energieprijzen de laatste maanden sterk zijn gedaald, blijven ze naar verwachting structureel hoger dan in de periode van voor 2021. Nu het prijsplafond eind dit jaar komt te vervallen, is het denk ik goed dat de overheid gaat zoeken naar alternatieven voor dit prijsplafond om dan echt gericht, hoge energiekosten tegen te gaan.

    Ik ben van mening dat er gerichte ondersteuning van kwetsbare huishoudens met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen noodzakelijk is. Daarnaast moeten we de generieke compensatiemaatregelen (zoals een eenmalige energietoeslag door gemeenten) afschaffen ten gunste van deze gerichte maatregelen. Natuurlijk hebben deze eenmalige uitkeringen de afgelopen 2 jaar de toename van energiearmoede sterkt gedempt, maar is geen structurele oplossing voor in de toekomst. Daarnaast heeft dit alles de afgelopen periode geleid tot hoge uitvoeringslasten bij gemeenten.

    Randvoorwaarde daarbij is natuurlijk dat de energetische woningkwaliteit van met name huurwoningen sterk moet worden verbeterd. Er zou een wettelijke verplichting moeten komen dat alle woningen minimaal een energielabel B moeten hebben. Geen label B? Dan ook een verbod op verhuur. Gelukkig heeft de meerderheid van onze corporatiewoningen wel een goede energetische kwaliteit, maar bij andere verhuurders is er nog een wereld te winnen. Dat desondanks energiearmoede zich toch concentreert in corporatiewoningen, komt vooral door het feit dat hier veel huishoudens met een laag inkomen wonen.

    De verlaging van energiekosten van huishoudens met een laag inkomen zouden in mijn ogen gericht kunnen worden verlaagd door de energiebelasting inkomensafhankelijk te maken, of (maar daar ben ik geen voorstander van) een directe energietoeslag via de toeslagensystematiek in te voeren. Dat laatste dus liever niet, omdat ik vind dat (de veelheid van) toeslagen zoveel mogelijk moet worden afgeschaft. Rand voorwaardelijk voor een inkomensafhankelijke energiebelastingvermindering is natuurlijk wel de afstemming tussen de overheid (inkomensgegevens) en commerciële energiebedrijven (verbruiksgegevens), maar dat is te regelen. Ik ben daarom reuze benieuwd in hoeverre een nieuw kabinet iets gaat doen met deze hersenspinsels van een eenvoudige wethouder uit Bernheze.

    Rien Wijdeven

    Wethouder Duurzaamheid, economie en vastgoed


    23-11-2023

    Typisch

    Afgelopen zaterdag kwam de Sint weer aan in ons land. Met de boot, uiteindelijk toch in Gorinchem, zegge: Gorkum! In het Sinterklaasjournaal konden we horen dat die andere uitspraak, typisch Gorkum, sorry, Gorinchem, is. Net als scheve kerktorens, blijkbaar.

    Maar wat is typisch Bernheze? Scheve kerktorens hebben we niet, wel één van de hogere in Nederland, dat dan weer wel (voor de geïnteresseerden, met 77,4 meter staat het op de 25e plek, met 7.000 kerken is dat best respectabel). Maar of dat typisch Bernheze is…

    Nee. Ik mocht afgelopen zondag zelf Sinterklaas ontvangen in Heesch. Het was druk, ontzettend druk. ’T Dorp, de weg voor het Oude Raadhuis, stond vol met kinderen en hun ouders. En wat was het gezellig. En wat was het goed georganiseerd, door met name vrijwilligers die dit met alle liefde en plezier doen. Inwoners, die zich inzetten voor anderen.

    Afgelopen zaterdag hielden we ook een open dag van de Crisisnoodopvang locatie voor Oekraïners. Veel mensen kwamen er een kijkje nemen. Uit interesse, nieuwsgierigheid. Maar als ik dan hoor dat er zich ook 17 mensen gemeld hebben om als vrijwilliger op een of andere manier een bijdrage te leveren, dan word ik daar blij van. Wederom inwoners, die zich inzetten voor anderen.

    En dat gebeurt stiekem ontzettend veel in onze gemeente. Inwoners, die zich op één of andere manier inzetten voor anderen. Of dat nu bij de bovenstaande voorbeelden is, bij één van onze sport- of muziekverenigingen, of bij één van de vele andere verenigingen of clubs. Dat is ontzettend waardevol en bovendien ook echt iets typisch voor onze gemeente. Jezelf inzetten voor een ander, op wat voor een manier dan ook. Typisch Bernheze.

    Maarten Everling

    Wethouder Positieve gezondheid, zorg en natuur

    7 november 2023

    Een ode aan de verenigingen

    Iedereen heeft bij het woord vereniging een eigen beeld. Zeker is dat het te maken heeft met samen dingen doen en beleven. Of het nu sport is of cultureel: het verbindt mensen en is van grote betekenis in een samenleving.

    Als ik de vraag krijg wat mijn leven veel heeft beïnvloed dan is het voor mijn gevoel het lid worden van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) toen ik 10 jaar oud was. Vroeger had je in de dorpen in Brabant niet zo veel verschillende sporten en verenigingen als nu: een voetbalclub voor de jongens, een korfbalclub voor de meisjes en de KPJ, waar toch vooral de kinderen in het buitengebied lid van waren. Maar de KPJ destijds was veel meer dan een handbalclub: naast brede sportbeoefening (ook jaarlijkse sportdagen met atletiek en gymnastiek) werd er op culturele dagen toneel gespeeld en werd je al jong gestimuleerd om bijvoorbeeld aspirantenleider te worden of bestuursactiviteiten op te pakken. Veel bestuurders in deze regio hebben hier vroeger het vak geleerd.

    Positieve invloed

    Waarom heeft het zo veel invloed gehad? Naast de passie voor sport en handbal in het bijzonder, heeft het mij ook veel kennissen en vrienden opgeleverd. Mijn vriendengroep bestaat nog altijd uit de personen waar ik 50 jaar geleden mee begon te handballen. Nog steeds zijn er mensen die mij aanspreken omdat ze mij kennen van die tijd.

    Een vereniging is een maatschappij in het klein

    In de laatste decennia is het aantal verenigingen behoorlijk gegroeid en ook in Bernheze zijn we gelukkig goed bedeeld. Een vereniging is een maatschappij in het klein: door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen kan het gezamenlijke doel blijven bestaan en op die manier kunnen leden het plezier beleven met samen dingen ondernemen. Als gemeente proberen we dit ook waar nodig te faciliteren.

    Toch zijn er de laatste tijd wat zorgen rondom de verenigingen: we krijgen signalen dat het ledenaantal dalende is en dat het steeds lastiger wordt om vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Het beeld dat onze jeugd liever achter een scherm zit of een individuele sport beoefent in plaats van een teamsport wordt vaker geschetst. De maatschappij kan en mag natuurlijk veranderen en daar moeten we als overheid ook rekening mee houden. Persoonlijk wil ik me graag inzetten om daar waar nodig de verenigingen een helpende hand te bieden: ik gun iedereen het geluk wat ik heb mogen ontdekken vanaf het moment dat ik als 10-jarige binnenstapte bij mijn vereniging.

    Marius Tielemans,

    Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport

    25 oktober 2023

    Bernheze over 25 jaar

    Niets is moeilijker dan vooruit kijken. Toch is een doorkijk naar de toekomst belangrijk. We kunnen leren door terug te kijken in de geschiedenis, om vandaag de juiste beslissingen te nemen voor de dag na morgen. Veel beslissingen die we nu nemen hebben hun uitwerking in de toekomst, daarom proberen we nu de juiste keuzes te maken voor Bernheze.

    Ik loop nu al een tijdje rond op deze aardbol en als ik kijk wat er intussen is veranderd, dan denken we nu anders dan voorheen. Zo bezocht ik mijn opa destijds in het ziekenhuis en lag hij al rokend in zijn bed te herstellen. Nu is dit ondenkbaar en wordt in de zorg veel meer ingezet op preventie en behoud van gezondheid. Ook knetterde de auto’s met een blauwe rookpluim achter zich aan door onze omgeving, waar we nu steeds meer auto’s op stroom zien rijden. Groeven we voorheen kaarsrechte kanalen en sloten voor versnelde afvoer van water, zo leggen we nu natuur aan, meanderende beken en willen we elke druppel water infiltreren in de grond.

    Ontwerp omgevingsvisie

    Dit zijn voorbeelden van veranderingen in de tijd. Nu kijken we naar de toekomst. De gemeenteraad van Bernheze heeft onlangs de Ontwerp-Omgevingsvisie voor Bernheze 2040 vastgesteld. Een document, gevormd door honderden inwoners van jong tot oud, dorpsraden, belangenorganisaties en belangstellenden. Precies zoals het hoort, een toekomstvisie maak je samen met ons als inwoners. Een visie waar we nu al veel complimenten voor krijgen over het proces en uitkomst. Vanuit het provinciehuis worden we als voorbeeld gezien voor andere gemeenten die vaak nog geen uitgewerkte visie hebben. Een compliment voor ons allemaal!

    Informatiebijeenkomsten

    Op dit moment worden informatiebijeenkomsten georganiseerd door de gemeente om vragen te stellen over deze visie. De Omgevingsvisie ligt nu ook ter inzage om de mogelijkheid te bieden om een zienswijze in te dienen. U kunt dit alles terug vinden op ons platform: www.samenbernheze.nl/omgevingsvisie. Na de beoordeling van de zienswijze hopen we de Omgevingsvisie in maart vast te kunnen stellen in de gemeenteraad. Een visie voor de toekomst, een visie waar we allemaal trots op mogen zijn!

    Edwin Daandels

    Wethouder wonen, ruimte en buitengebied.

    11 oktober 2023

    Niet alleen

    Onlangs was ik in Heelwijk, een woon-zorgcomplex in Heesch. Ik was daar om in gesprek te gaan met de vrijwilligers coördinatoren van Heelwijk, maar ook van Laarstede in Nistelrode. Het was een mooi gesprek, vooral door de bevlogenheid van deze mensen. Om het goed te doen voor hun bewoners, maar óók voor de vrijwilligers die bij hen actief zijn. Uiteraard uit waardering voor hun inzet maar zij weten ook donders goed dat ze hartstikke afhankelijk zijn van deze vrijwilligers. Zonder hen, zou het een stuk lastiger zijn om al deze activiteiten te organiseren. Zonder vrijwilligers zou het zomaar een stuk stiller kunnen zijn in de instellingen. Tegelijkertijd is bij dat laatste ook het omgekeerde waar. De professionals verrichten cruciaal werk.

    Vergrijzing

    We weten allemaal dat de zorg onder druk staat. De ‘vergrijzing’ gaat nu erg hard. Dat betekent dat er steeds meer mensen zorg nodig hebben en dat de beroepsbevolking, de mensen die de zorg moeten verlenen, steeds kleiner wordt. De professionals gaan de vrijwilligers dan ook hard nodig hebben, terwijl de druk op diezelfde professionals als maar toeneemt. We zullen dan ook goed moeten nadenken over hoe wij, als samenleving, met deze schaarste om moeten gaan. Want het staat buiten kijf dat iedereen die zorg nodig heeft, dat ook gewoon moet kunnen ontvangen. Maar tegelijkertijd gaat wel de vraag ontstaan: hoe dan? Doorgaan op de huidige weg is onhoudbaar, wanneer je de ‘vergrijzing’ in het achterhoofd houdt.

    Samenwerken

    Maar wat dan wel? Tja, op dit moment heeft niemand daar een kant-en-klaar antwoord op.
    Dat wil echter niet zeggen dat we als gemeente stil zitten, dat zou onverantwoord zijn. We gaan de vrijwilligersnetwerken die actief zijn op zorg en welzijn versterken. We werken aan voorstellen om de schaarste in zorgaanbod binnen de WMO beter te verdelen. We zetten steeds meer in op preventieve aanpak, om de stijgende zorgvraag zoveel als mogelijk af te vlakken. Zal het allemaal lukken? In alle realisme: vast niet. Maar ik vind het onze plicht om toch hiermee aan de slag te gaan. Maar niet alleen! Want we gaan anderhalf jaarlijks dat wat we doen evalueren. Niet alleen vanuit het gemeentehuis maar ook nadrukkelijk met de instellingen en organisaties waar we mee samen werken. We kunnen het niet alleen.

    Maarten Everling

    Wethouder Positieve gezondheid, zorg en natuur


    27 september 2023

    De centen van de gemeente

    Net zoals er in de Tweede Kamer wordt gesproken over de begroting, gaan wij dat in Bernheze de komende maand ook doen. Veel inwoners beseffen het misschien niet, maar Bernheze is in feite een groot bedrijf met een omzet van bijna 93 miljoen euro per jaar. Van deze 93 miljoen euro is maar liefst 68% afkomstig van het Rijk, slechts 16% bestaat uit lokale gemeentelijke heffingen. Dan gaat het concreet om de Onroerende Zaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing, waarvan onze inwoners en bedrijven jaarlijks in februari een belastingaanslag krijgen. Kortom, als Bernheze zijn voor onze inkomsten in grote mate afhankelijk van het geld, dat wij jaarlijks van het Rijk krijgen.

    Het meeste van ons geld wordt uitgeven aan gezondheid en zorg, jaarlijks een bedrag van bijna 39 miljoen euro. Denk daarbij aan onderwijs, inkomensregelingen, jeugdhulp, volksgezondheid en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarnaast gaat er bijna 25 miljoen euro naar het programma leefbare kernen. Hiermee worden onder andere de wegen, groen, onderwijshuisvesting en sportaccommodaties onderhouden.

    Als college mogen wij dat geld niet zomaar uitgeven. Eerst moet de gemeenteraad dit goedkeuren. En dat doet de gemeenteraad, op het moment dat ze instemmen met de begroting. Daarna kijkt de gemeenteraad toe, dat het geld daadwerkelijk wordt besteed aan de doelen, die worden gesteld. Dit gebeurt via tussentijdse rapportages en na afloop van een begrotingsjaar, door het vaststellen van de (financiële) jaarrekening.

    Daarnaast houdt ook de provincie Noord-Brabant toezicht op de inkomsten en uitgaven van onze gemeente. Maken wij er een zootje van, dan kunnen we onder toezicht komen te staan van de provincie. Dit betekent kort gezegd dat wij geen geld mogen uitgeven, maar pas na toestemming van de provincie.
    Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat wij in Bernheze op een verantwoorde wijze met onze centen omgaan. En dat is tot op heden altijd prima gelukt, getuige de goede solide financiële positie, die onze gemeente op dit moment heeft.

    Rien Wijdeven

    Wethouder Duurzaamheid, economie en vastgoed


     Donderdag 14 september 2023

    #prayformorocco

    Het zijn beelden waar je even stil van wordt: het verwoestend effect van een aardbeving. Afgelopen weekend zagen we ze weer voorbijkomen op het nieuws. In Marokko is nu een race tegen de klok gaande om mensen onder het puin vandaan te halen. Elke minuut telt. En hoewel een beeld veel meer zegt dan 1.000 woorden, maken de persoonlijke verhalen van mensen die getroffen zijn toch altijd veel indruk. In een tijdsbestek van een paar minuten staat hun leven volledig op zijn kop.

    Saamhorigheid

    Wat mij – en ongetwijfeld vele anderen – altijd raakt, is om te zien dat mensen elkaar weten te vinden in tijden van crisis. De steunbetuigingen aan alle kanten zijn hartverwarmend. Iedereen betuigt zijn medeleven; in welke vorm of op welke manier dan ook. Bij het gemeentehuis hangt de Marokkaanse vlag deze week halfstok. Het hoeft geen groots gebaar te zijn. Het gaat erom dat de mensen weten dat ze niet alleen staan. Ons medeleven gaat niet alleen uit naar de slachtoffers en de nabestaanden aldaar. Hoe erg moet het zijn voor onze Marokkaanse inwoners om niet te weten hoe het gaat met familie of vrienden in het getroffen gebied.

    Initiatieven

    Als waarnemend burgemeester heb ik gezien hoe na de aardbevingen in Syrië en Turkije de initiatieven snel ontstonden. Mensen weten elkaar feilloos te vinden. En daarbij spelen afkomst, taal, religie of geloofsovertuiging geen enkele rol: iedereen is mens en heeft oog voor de menselijke behoefte aan steun.

    Ik ben trots op die saamhorigheid in Bernheze. Niet alleen in tijden van crisis, maar ook daarbuiten. Vanzelfsprekend hoor ik van veel initiatieven, maar er gebeurt ongetwijfeld nog veel meer binnen onze gemeente. Ik ben dan ook benieuwd naar deze initiatieven en wat mensen drijft om de handschoen op te pakken om een ander te helpen. Ik sta er erg voor open om daarover het gesprek met mensen aan te gaan. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente. Dan wordt er een afspraak ingepland.

    Antoine Walraven,
    Waarnemend burgemeester Bernheze


    30 augustus 2023

    Naar een groener Bernheze

    Op het moment dat ik deze column schrijf, loopt de vakantieperiode op zijn einde. Iedereen komt terug met leuke verhalen over activiteiten in een mooie omgeving. Als we op vakantie gaan, is het prettig om mooi weer te hebben. Dit jaar was het best wisselend. Periodes van warm en droog weer werden afgewisseld met periodes van veel regen. Want laten we eerlijk zijn: op vakantie willen we vooral mooi weer.

    Toch merk ik dat als je bij warm weer een stad bezoekt, je vaak op zoek gaat naar de parken en een groene omgeving. Schaduw en wat lagere temperaturen zijn dan meer dan welkom. Bij de nieuwsuitzendingen vallen twee extremen op: de vele bosbranden in onder meer Zuid-Europa en de overstromingen in Slovenië en Noorwegen als gevolg van regenperiodes met extreem veel water. Met de inrichting van zowel de centra als het buitengebied wil je rekening houden met deze effecten: tijdig water afvoeren bij veel regen, maar ook voldoende vasthouden zodat je bij droogte geen last krijgt van verdrogingsverschijnselen. De hittekaart van Nederland maakt immers duidelijk dat er in onze steden en dorpen veel versteend is waardoor de gevoelstemperatuur aardig kan oplopen in de zomer. Hittestress is een risico voor onze gezondheid en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen.

    Groene Gezonde Structuren

    Op dit moment zijn we bestuurlijk druk bezig met het vaststellen van de nieuwe Omgevingsvisie. Een van de onderdelen is hoe we op termijn invulling geven aan het groen in onze omgeving. We denken dat de zogeheten Groene Gezonde Structuren een bijdrage leveren aan het verbeteren van onze gezondheid. Groene Gezonde Structuren (GGS) zijn aantrekkelijke wandel- en fietsroutes in een gezonde en groen-blauwe omgeving. Plekken waar we elkaar ontmoeten en tot rust komen. Voldoende groen is ook nog eens een stimulans om meer te bewegen: wandelen en fietsen in een mooie omgeving. Bernheze is gelukkig een groene gemeente waar het prettig wonen is, maar de vraag is waar en hoe het nog beter kan. Via samenbernheze.nl is het mogelijk om ook uw mening daarover te geven!

    Meer groen in het centrum

    Bij groen denken we vaak aan het buitengebied. Maar het is zeker zo belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende groen in het centrum. Net voor de zomer heeft de gemeenteraad akkoord gegeven om een half miljoen te investeren in meer groen en wateropvang in het centrum. Het mooie is dat de plannen in de verschillende kernen zijn ontwikkeld mét en dóór ondernemers en inwoners. Voor de toekomst smaakt deze opzet zeker naar meer.

    Marius Tielemans,
    Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport