Medische zorg

De zorg in Nederland is anders georganiseerd dan in uw thuisland. Hieronder hebben wij alles op een rijtje gezet voor u.

Als u gezondheidsproblemen heeft, gaat u naar de huisarts. De huisarts bepaalt of u naar de huisartsenpraktijk mag komen en of een behandeling nodig is. Uw huisarts geeft u ook toegang tot specialisten of nader onderzoek in het ziekenhuis. Alleen bij noodgevallen gaat u direct naar het ziekenhuis of belt u 112. Het ziekenhuis zal ook beslissen of uw symptomen ernstig genoeg zijn en of u onmiddellijk behandeld wordt.

Huisarts

Vraag uw werkgever met welke huisarts eventueel afspraken zijn gemaakt. Of ga zelf opzoek naar een huisarts. Bel altijd eerst de huisarts voor het maken van een afspraak. In de avond of het weekend zorg nodig? U krijgt dan het nummer van de huisarts die op dat moment dienst heeft of de huisartsenpost.

Als u naar de huisarts gaat, is het belangrijk dat u en de huisarts elkaar kunnen begrijpen. Spreekt u geen Nederlands of Engels, dan is het een goed idee om een vertrouwd persoon mee te nemen die uw woorden kan vertalen. Heeft u al een medisch dossier met al uw medische gegevens, neem deze dan mee naar de afspraak. Wilt u een herhaalrecept voor medicijnen die u gebruikt, dient u uw medicijnen mee te nemen.

Ziekenhuis

U kunt naar een ziekenhuis gaan als u spoedeisende zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld: als u uw arm breekt of als u plotseling ernstige hartproblemen heeft. Het alarmnummer is 112. Als u direct naar het ziekenhuis gaat als uw klachten niet spoedeisend zijn, moet u een eigen risico betalen voor de zorg. Dus bedenk goed van te voren of het dringend is of niet.
Als u niet verzekerd bent of niet voldoende aanvullende verzekerd bent, moet u soms de zorgkosten zelf betalen. Als u niet zeker weet of uw klachten urgent zijn, kunt u voor advies contact opnemen met de huisarts.

Het ziekenhuis dat voor de gemeente Bernheze dichtbij is Bernhoven.

Ziektekostenverzekering

Medische zorg in Nederland is niet gratis. Een groot deel van de zorg wordt vergoed door uw zorgverzekering. Het is verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. De verzekering betaalt alle kosten van de huisarts, een deel van de kosten voor medicijnen en het ziekenhuis. Als u geen zorgverzekering afsluit, krijgt u een boete en moet u alle kosten voor medische zorg zelf betalen. De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering. U kunt ervoor kiezen om een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering af te sluiten. Deze zijn vrijwillig. Laat u goed informeren welke zorgverzekering bij uw situatie past.

Kosten zorgverzekering

De kosten van een zorgverzekering verschilt per verzekeraar. U moet deze zelf betalen. Soms krijgt u zorgtoeslag. Dit helpt om de premie te betalen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd.

Eigen risico

Alle zorgverzekeringen hebben een verplicht minimum eigen risico. Bij veel verzekeraars kunt u het eigen risico in termijnen betalen. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld als u medicijnen krijgt, naar het ziekenhuis moet of een bloedonderzoek moet ondergaan. Het eigen risico geldt niet als u naar de huisarts gaat.

Via uw werkgever

Soms kunt u een zorgverzekering afsluiten via uw werkgever. Deze verzekering is vaak goedkoper. Vraag uw werkgever om meer informatie. U kunt uw werkgever schriftelijk toestemming geven om de kosten van deze zorgverzekering in te houden op uw loon. Dit is beperkt tot een maximum.

Helpen

  • Informatie over Zorg in Nederland: Zorgverzekeringslijn: 0800 646 46 44 of +31 88 900 69 60, www.zorgverzekeringslijn.nl
  • Heeft u een buitenlandse werkgever? Dan kunt u uw verzekering in uw land van herkomst houden. Meer informatie: SVB (Sociale Verzekeringsbank): +31 20 656 52 77