Het verhaal van OCO Mieke

Mieke is OCO (Onafhankelijke Clientondersteuner) in de gemeente Bernheze en vertelt haar verhaal.

Donderdagmorgen werd ik gebeld door onze coördinator met de vraag of ik zo snel mogelijk contact wilde opnemen met de zoon van een meneer in de gemeente Bernheze. De 92-jarige vader van de zoon had dringend zorg nodig. Ze wisten als familie niet goed hoe en waar ze het best hulp konden vragen. Ik besefte onmiddellijk dat direct hulp nodig was, belde en sprak met de zoon af dezelfde middag te komen en hen te helpen.

“Toen ik aankwam bij het huis van de cliënt,
stonden de zoon en dochter mij al op te wachten.
Zichtbaar opgelucht en blij dat zo snel
werd gehandeld na zijn hulpvraag.”

In de tussentijd van het telefoontje en de afspraak bij meneer en zijn kinderen deed ik alvast wat onderzoek naar welke thuiszorginstantie hulp zou kunnen bieden. Ik kreeg contact met een wijkverpleegkundige van Pantein en zij bood onmiddellijk aan om bij het gesprek aanwezig te zijn.

Zichtbaar opgelucht

Toen ik aankwam bij het huis van de cliënt, stonden de zoon en dochter mij al op te wachten. Zichtbaar opgelucht en blij dat zo snel werd gehandeld. Niet lang daarna kwam ook de wijkverpleegkundige en maakten we kennis met de familie. Meneer was blij met mijn komst en gaf aan bereid te zijn alle geboden hulp te aanvaarden. Voorheen was dat best moeilijk, aangezien hij tot voorkort heel fit was en anderen graag hielp.

“Een goede samenwerking met alle
zorginstellingen zorgde ervoor
dat we snel konden handelen”.

Hulp op maat

Het is zo fijn dat de wijkverpleegkundige direct kan komen en de hulp meteen kan regelen. Ook zijn er nog een aantal praktische zaken die voor meneer helpend kunnen zijn. Samen met de zoon maak ik een overzichtje wat hij kan doen en hoe hij dit kan regelen. In anderhalf uur hebben we samen alles doorgesproken en geregeld.

Later bel ik de zoon nog een keertje om door te spreken of alles gelukt is en of er nog zaken zijn waar we tijdens het bezoek niet aan toegekomen zijn. De zoon en dochter waren dankbaar met de geboden hulp. Intussen gaat het weer goed met meneer en wordt de hulp weer afgebouwd. Zo fijn dat je, ook al ben je op leeftijd, nog gelukkig kunt wonen in je eigen vertrouwde huis en omgeving.

Deze ervaring en de vlotte ondersteuning is om in te lijsten. Een hulpvraag kan niet altijd zo vlug worden gehonoreerd, maar als Onafhankelijke Cliëntondersteuner kun je zeker wat betekenen.

Heeft u ook hulp nodig bij het vinden of regelen van ondersteuning? Neem contact op met een OCO via:coordinatorOCOBernheze@ons-welzijn.nl of 088 374 2525. Of kijk op www.bernheze.org/oco
Wil je Onafhankelijke Clientondersteuner worden of meer weten wat het inhoudt? Kijk eens op www.ons-welzijn.nl/diensten/actueel/onafhankelijke-clientondersteuning

Mieke Driessen-Gloudemans

Vrijwillig Onafhankelijk Cliëntondersteuner en ouderenadviseur gemeente Bernheze

Het verhaal van Mieke OCO