Bladluis en honingdauw

In sommige bomen kan bladluis voorkomen. Met name linden, eiken en esdoorns zijn hier gevoelig voor. De luizen scheiden zoete, kleverige druppels uit die uit de bomen vallen. Daar vestigt zich een zwarte roetdauwschimmel (honingdauw) op, die vervolgens terecht komt op straten, auto's, ramen of tuinmeubilair.

Honingdauw is hinderlijk, maar de gemeente bestrijdt de bladluizen niet om de volgende redenen.

  • geen enkele bestrijdingsmethode levert voldoende resultaat op
  • de bestrijding is kostbaar
  • de overlast is hinderlijk, maar vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid
  • u kunt de overlast zelf beperken en spullen een keer extra schoonmaken met een sopje. U kunt ook lieveheersbeestjeslarven uitzetten.

Lieveheersbeestjeslarven

Tot 2019 bestreed de gemeente bladluis door preventief lieveheersbeestjeslarven in sommige bomen te hangen. Dat had maar beperkt effect en is kostbaar. In 2019 hebben we zakjes larven uitgereikt aan inwoners die overlast ervaren van bomen van de gemeente.

U kunt overlast beperken door zelf lieveheersbeestjeslarven te kopen en uit te zetten. De gemeente heeft er geen bezwaar tegen als er zakjes met lieveheersbeestjeslarven in de gemeentebomen worden gehangen. Ze zijn via tuincentra te koop.

De gemeente kapt geen bomen omdat er bladluis in voorkomt. Vooral lindebomen zijn erg waardevol voor insecten, met name bijen.