Onafhankelijke cliëntondersteuning

Hebt u een vraag over het regelen van zorg of ondersteuning? Weet u niet waar u deze vraag kan stellen? Lukt het niet, of loopt u vast? Dan is het fijn als iemand met u meekijkt en meedenkt. Dat kan een familielid of vriend zijn. Er is ook onafhankelijke cliëntondersteuning mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning is gratis. U beslist zelf of u hier gebruik van wilt maken.

U kunt voor onafhankelijke cliëntondersteuning terecht bij:

Wat doet een onafhankelijk cliëntondersteuner?

Een onafhankelijk cliëntondersteuner (OCO) helpt u bij het formuleren van uw hulpvraag en zoekt mee naar passende ondersteuning. Dit kan een initiatief van een dorpskern zijn, maar ook geïndiceerde zorg vanuit bijvoorbeeld de Wmo of een combinatie hiervan. Een OCO helpt ook bij het voeren van het gesprek met een instantie of het invullen van formuleren. Een OCO is onafhankelijk en denkt mee in het belang van de inwoner die hulp zoekt.

Wij zoeken nieuwe vrijwillige cliëntondersteuners

In de gemeente Bernheze werken we vanaf december 2021 met vrijwillige onafhankelijke cliëntondersteuners die samen met enkele professionals cliëntondersteuning aanbieden. Een coördinator gaat ervoor zorgen dat de vragen van inwoners gekoppeld worden aan een OCO die affiniteit heeft met de vraag. Deze vragen kunnen gaan over de hele breedte van het sociaal domein, van zorg tot inkomen en van onderwijs tot vrije tijd.

Voor een nieuwe groep vrijwillige onafhankelijk cliëntondersteuners zijn wij op zoek naar betrokken mensen die andere inwoners willen helpen bij het vinden en regelen van de juiste hulp.

We zoeken mensen die beschikken over:

  • een uitnodigende, open, betrouwbare en laagdrempelige houding;
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden, zowel naar inwoners als naar andere OCO’s;
  • het vermogen om naast iemand te staan, te luisteren en in mogelijkheden te denken;
  • de bereidheid om een training te volgen om je kennis rondom wetgevingen, problematieken en oplossingen in het sociaal domein uit te breiden;
  • een open houden om feedback te ontvangen en vermogen om terug te kijken op je eigen handelen.

Wij bieden u:

  • een training verdeeld over 7 dagdelen;
  • gevarieerde inwonersvragen;
  • een vast contactpersoon die goed bereikbaar is, vragen kan beantwoorden en kan ondersteunen bij het uitvoeren van de vrijwilligerstaak;
  • de mogelijkheid om functie zelfstandig uit te voeren;
  • mogelijkheden tot een flexibele inzet, in overleg met u.

Heeft u interesse om deze betekenisvolle rol in te vullen? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Janine Scholten (projectleider MEE De Meent groep) via mail: j.scholten@meedemeentgroep.nl of telefoon 06 - 233 667 58.

Aanmelden kan tot 31 augustus 2021. De training start op 28 september 2021.

Bekijk de folder Cliëntondersteuners gezocht (PDF, 1.7 MB)