Het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan beschrijft de gemeente wat er gebouwd mag worden en hoe gronden en gebouwen gebruikt mogen worden. Zoals waar woningen, winkels, horeca en bedrijven (gebruik) mogen komen en hoe er mag worden gebouwd, bijvoorbeeld de bouwhoogte en oppervlakte van gebouwen.

Het bestemmingsplan is juridisch bindend en geldt voor iedereen. Wanneer nieuwe ontwikkelingen in het bestemmingsplan niet zijn toegestaan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Soms is het ook mogelijk om van het bestemmingsplan af te wijken via een omgevingsvergunning.

De status van een bestemmingsplan is afhankelijk van de fase waarin de bestemmingsplan procedure zich bevindt.

Bestemmingsplan inzien

Alle bestemmingsplannen van de gemeente Bernheze kunt u in het gemeentehuis inzien. Bestemmingsplannen die na 1 januari 2010 zijn vastgesteld, kunt u raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Omgevingswet en omgevingsplan

In de omgevingswet verdwijnen bestemmingsplannen; daar komt het omgevingsplan voor in de plaats. Initiatieven die zijn ingediend na 1 mei 2023 zullen in procedure worden gebracht onder de Omgevingswet. Zie de pagina bestemmingsplan procedure voor meer informatie.

Vanaf 1 januari 2024 vindt u de bestemmingsplannen, als onderdeel van het omgevingsplan, in het nieuwe omgevingsloket via de website van omgevingsloket.

Op de hoogte van nieuwe plannen

De website Overheid; Berichten over uw Buurt informeert u over bekendmakingen van de overheid. Wilt u altijd op de hoogte blijven? U kunt zich daar aanmelden voor de Berichten over uw Buurt e-mailservice rond een door u aangegeven adres.

Kosten

De kosten voor de procedures zijn terug te vinden in de legesverordening.