Eikenprocessierups

Elk jaar komt de eikenprocessierups voor in de gemeente Bernheze. Ook dit jaar is de overlast groot. Het is belangrijk dat u rupsen en nesten niet aanraakt.

Melden

Als u overlast heeft van een nest van de eikenprocessierups in de openbare ruimte, kunt u online een melding doen van de eikenprocessierups. De overlast is dit jaar zo groot dat we de bestrijding van de rups niet bij kunnen houden. Daarom kunnen we niet overal de rupsen verwijderen. We halen alleen in de volgende gevallen rupsen weg.

  • Ze zitten in eikenbomen van de gemeente.
  • Ze zitten in eikenbomen langs wegen staan met veel fiets- en wandelverkeer.
  • Er een grote kans is dat mensen last krijgen van de rupsen.

We zuigen geen nesten weg:

  • in bossen
  • aan zandwegen
  • aan wegen waar bijna alleen auto’s rijden
  • die niet bereikbaar zijn voor de zuigwagen
  • die te hoog hangen (hoger dan 8 meter) of te ver verwijderd zijn van de weg

Overlast van eikenprocessierups

In deze periode tot medio augustus kan de eikenprocessierups veel overlast veroorzaken. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes in eikenbomen. Meer informatie over de eikenprocessierups op www.vlinderstichting.nl.
De brandharen van de rups zorgen voor de overlast. Als u in contact komt met de brandharen, kunnen klachten aan de huid ontstaan, aan ogen of luchtwegen. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan na enkele dagen of weken. Klachten zijn bijvoorbeeld rode ogen, braken of koorts.

Bent u toch in aanraking gekomen met de brandharen van de rups? Ga níet krabben of wrijven, maar spoel de huid of ogen goed met water. Verwijder de brandharen door de huid te strippen met plakband. Zalf op basis van Aloë Vera of Calendula kan verlichting geven.
Als de klachten erg hevig zijn of wanneer ze niet snel overgaan, neem dan contact op met de huisarts. Meer informatie over gezondheidsrisico’s vindt u op de speciale website van de GGD, www.oakie.info.

Voorkom problemen

Probeer direct contact met rupsen, vrijgekomen brandharen en lege nesten zoveel mogelijk te vermijden. Als u een natuurgebied bezoekt, zorg dan voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Zorg ook dat uw hond niet met de haren in aanraking komt.

Bestrijding

De aannemer die in opdracht van de gemeente de rupsen verwijdert, is iedere dag druk bezig met het wegzuigen van de rupsen en nesten. Dat doet hij met een soort grote stofzuiger. Dat is een tijdrovend klusje. Daarom moeten we selectief zijn in de locaties waar we de rupsen gaan verwijderen.

Nesten komen terug

Als we een nest met rupsen verwijderen, is de kans groot dat er in de boom nog meer rupsen zitten die we niet gezien hebben of die nog een nest moeten gaan vormen. Met eenmalig wegzuigen is het probleem dus soms nog niet opgelost. Mocht u op een gegeven moment nog steeds rupsen zien zitten, wil dat niet zeggen dat we nog niet geweest zijn. Doe in dat geval opnieuw een melding.