Paspoort

Aanvragen

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Voor zowel het aanvragen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar hebben toestemming nodig van ouder(s)/gezaghouder(s) voor de aanvraag van een paspoort. Dit kan op drie manieren:

 • DigiD: u vult de digitale toestemmingsverklaring in. Dit kunnen ook beide ouders vooraf doen. Doe dit vóór het aanvragen van het paspoort. De toestemming blijft maximaal twee maanden geldig. Hierna wordt deze vernietigd.
 • Persoonlijk: beide ouders/gezaghouders komen met het kind mee om het paspoort aan te vragen. Beide ouder(s)/gezaghouder(s) nemen een geldig identiteitsbewijs mee. Dan wordt er een toestemmingsverklaring ter plekke ingevuld.
 • Schriftelijke toestemming: de ouder/gezaghouder die niet meekomt vult de toestemmingverklaring (PDF, 35.3 kB) in. De andere ouder/ gezaghouder en het kind nemen de ingevulde toestemmingsverklaring én een geldig identiteitsbewijs van beide ouders mee. Dus geen kopie!
 • Let op! Ook bij het afhalen van het paspoort dient het kind mee te komen.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar heeft 66 bladzijden in plaats van 34 in een normaal paspoort. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. U kunt met een zakenpaspoort naar alle landen in de wereld reizen.

Tweede Nederlands paspoort

U kunt een tweede Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken, uw beroep of privé. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een 2e paspoort aan te kunnen vragen. U vraagt een tweede Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Meer informatie over de voorwaarden leest u op de website van de Rijksoverheid. Om een tweede Nederlands paspoort bij gemeente Bernheze aan te vragen maakt u een afspraak "afvragen paspoort" via de link bovenaan deze pagina.

Woont u in het buitenland? Dan vraagt u het 2e paspoort aan bij een ambassade of consulaat. Of bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente).

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Wilt u een vreemdelingen- of een vluchtelingenpaspoort aanvragen? Dat is in bepaalde situatie mogelijk. Maak daarvoor eerst een afspraak om een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan te vragen.

Meenemen

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u in uw bezit hebt (ook verlopen én buitenlandse documenten).
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Thuis laten bezorgen

Wilt u uw paspoort laten bezorgen? Dan kunt u dat bij de aanvraag van uw nieuwe paspoort aan de balie van het gemeentehuis aangeven. De firma AMP bezorgt het document bij u thuis of op de plek die u wenst, van maandag tot en met zaterdag. Eventueel ook 's avonds. Ga voor meer informatie naar de pagina Reisdocumenten laten bezorgen.

Paspoort kwijt

Bent u uw paspoort kwijt? Dan hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Is er sprake van een misdrijf, dan adviseren wij u om wel aangifte te doen bij de politie. U bent verplicht om bij de gemeente te melden dat u uw paspoort of identiteitskaart niet meer heeft. Dat kunt u direct online doen. Zo voorkomen we samen identiteitsfraude.

Vermissing paspoort doorgeven

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
 • Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort. Zie hiervoor de website van de Rijksoverheid. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Paspoort ophalen

 • Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij de receptie in het gemeentehuis.
 • Voor het ophalen van uw paspoort moet u een afspraak maken.
 • U haalt uw paspoort persoonlijk op bij de gemeente.
 • Voor kinderen jonger dan 18 jaar geldt dat zij het paspoort ophalen met één van de ouders of een ander persoon met ouderlijk gezag zoals een voogd. Een grootmoeder, grootvader, buurvrouw is bijvoorbeeld niet toegestaan.
 • Heeft u nog een oud reisdocument? Dan moet u dit inleveren bij het ophalen van uw nieuwe paspoort.
 • Is het paspoort niet binnen 3 maanden opgehaald, dan wordt het vernietigd. Wilt u na deze periode alsnog een paspoort? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Prijs

Kosten paspoort personen vanaf 18 jaar (10 jaar geldig)
Product Prijs Spoedaanvraag
Paspoort € 83,85  + € 57,05
Zakenpaspoort (66 pagina's dik in plaats van 34) € 83,85  + € 57,05
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort** € 63,40  + € 57,05

Kosten spoedaanvraag komen bovenop de normale prijs.

* Vraagt u meerdere paspoorten of identiteitskaarten tegelijk aan (bijvoorbeeld voor andere leden van uw gezin), dan kost het thuisbezorgen € 18,00 + € 3,75 voor elk extra paspoort/identiteitskaart.

** Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheid is gerelateerd aan status en verblijfsdocument.

 Kosten paspoort personen tot 18 jaar (5 jaar geldig)
Product Prijs Spoedaanvraag
Paspoort € 63,40  + € 57,05
Zakenpaspoort (66 pagina's dik in plaats van 34) € 63,40  + € 57,05
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort (ook vanaf 18 jaar)** € 63,40  + € 57,05

Kosten spoedaanvraag komen bovenop de normale prijs.

* Vraagt u meerdere paspoorten of identiteitskaarten tegelijk aan (bijvoorbeeld voor andere leden van uw gezin), dan kost het thuisbezorgen € 18,00 + € 3,75 voor elk extra paspoort/identiteitskaart.

** Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheid is gerelateerd aan status en verblijfsdocument.