Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Voor zowel het aanvragen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch. Als u uw e-mailadres aan de baliemedewerker doorgeeft, krijgt u een mailtje als het rijbewijs voor u klaar ligt. Een rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig.

Meenemen

  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Uw huidige rijbewijs
  • Een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument.
  • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Prijs

Prijs rijbewijs
Product Prijs Spoedaanvraag Bij vermissing
Rijbewijs € 40,65 € 74,75 € 57,00
Geldigheid
Leeftijd Geldigheid
Jonger dan 65 jaar 10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar Tot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar 5 jaar
Ouder dan 75 jaar Maximaal 5 jaar

Gezondheidsverklaring en medische keuring

In een aantal gevallen heeft u bij de aanvraag van uw rijbewijs een gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Soms moet u een medische keuring ondergaan. Informatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring.

Rijbewijs ophalen

  • Voor het ophalen van uw rijbewijs moet u een afspraak maken.
  • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.
  • Neem uw oude rijbewijs mee.

Rijbewijs kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing van uw rijbewijs bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs nemen we de aangifte van vermissing van het oude rijbewijs direct mee.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (traktor)

Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Meer informatie over het T-rijbewijs