Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of verlengen kan alleen persoonlijk aan de publieksbalie. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Voor zowel het aanvragen/ verlengen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch.

Corona en regels verlopen rijbewijs

U kunt met een verlopen rijbewijs mogelijk nog een tijdje autorijden. Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. 

Rijden met een verlopen rijbewijs

 • Uw rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: uw rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.
 • U mag gedurende de bovengenoemde verlengingsperioden ook in andere landen van de Europese Unie (EU) met uw rijbewijs rijden.
 • U bent in deze periode verzekerd.

Vraag zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aan en wacht niet tot het laatste moment.

Nieuwe coulanceregeling verlopen theoriecertificaten

Voor theoriecertificaten rijvaardigheid die vanaf 1 mei 2021 verlopen geldt dit jaar een nieuwe coulanceregeling waarmee de geldigheid met 7 maanden wordt verlengd. De coulance geldt ook voor een aantal andere certificaten en examenbewijzen die door het CBR worden afgegeven. Meer informatie vindt u hierover op de site van het CBR.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Meenemen

Rijbewijs

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Uw huidige rijbewijs
 • Een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument, wanneer uw rijbewijs verlopen is.
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Rijbewijs ophalen

Meenemen

 • oude rijbewijs;
 • of geldig legitimatiebewijs.

Prijs

Prijs rijbewijs
Product Prijs Spoedaanvraag Bij vermissing
Rijbewijs € 41,60 € 75,70 € 58,40
Geldigheid
Leeftijd Geldigheid
Jonger dan 65 jaar 10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar Tot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar 5 jaar
Ouder dan 75 jaar Maximaal 5 jaar

Gezondheidsverklaring en medische keuring

In een aantal gevallen heeft u bij de aanvraag van uw rijbewijs een gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Soms moet u een medische keuring ondergaan. Informatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring.

Rijbewijs ophalen

 • Voor het ophalen van uw rijbewijs moet u een afspraak maken.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.
 • Neem uw oude rijbewijs mee.
 • Het rijbewijs moet u binnen 3 maanden op halen. Daarna wordt het document vernietigd. Wilt u na deze periode toch een rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Rijbewijs kwijt

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt dit direct online melden bij de RDW. U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs aangifte van vermissing doen bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is wanneer het rijbewijs aangevraagd wordt.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg moeten een T-rijbewijs (trekker rijbewijs) hebben. Om het T-rijbewijs te halen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.

Meer informatie over het T-rijbewijs

Geldigheid code 95 vervalt

Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. De automatische toekenning is in strijd is met Europese regels. Daarom wil de Europese Commissie dat de Nederlandse overheid de geldigheid intrekt. Daarvoor heeft de Rijksoverheid de wet aangepast. Die wet is ingegaan op 1 december 2020.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie voor beroepschauffeurs en niet-beroepschauffeurs met een rijbewijs met code 95.