Rijbewijs

Online, makkelijk en snel uw rijbewijs aanvragen? Dat kan in Bernheze voor een nieuw rijbewijs, verlenging van uw rijbewijs, een categorie-uitbreiding of een her-afgifte na opheffing van een ongeldigverklaring. Het rijbewijs ligt bij een digitale aanvraag al na twee werkdagen op het gemeentehuis voor u klaar.

Online verlengen

Hoe het online verlengen van uw rijbewijs precies werkt, ziet u in de instructievideo van de RDW.

Wat moet u doen?

1. Hebt u een telefoon met een NFC-lezer?

 • Check of uw Android smartphone of iPhone een NFC-lezer heeft.
 • U kunt dit controleren op het overzicht NFC telefoons.

Heeft uw telefoon geen NFC-lezer? Dan kunt u helaas niet online uw rijbewijs verlengen. U moet een afspraak maken op het gemeentehuis voor het verlengen van het rijbewijs.

2. Download en installeer de DigiD-app

 • U heeft op uw smartphone de DigiD app nodig waarmee een eenmalige controle van uw identiteitsbewijs (ID-check) is gedaan. Hiervoor heeft u een Android smartphone versie 7.0 of hoger of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13.2 of hoger nodig.
 • Heeft u de DigiD app nog niet op uw telefoon? Dan moet u deze eerst installeren. Een handig stappenplan vindt u op de website van DigiD.

3. Pasfoto laten maken

 • U krijgt van de RDW bericht dat uw rijbewijs verloopt en dat u een nieuw rijbewijs moet aanvragen.
 • U gaat naar een RDW erkende fotograaf of fotocabine*. U kunt dit ook doen bij een fotograaf in een andere plaats.
 • Bij de fotograaf laat u een digitale pasfoto van uzelf maken.
 • De fotograaf stuurt de pasfoto, samen met uw rijbewijsnummer en uw handtekening ter controle naar de RDW. U moet hierbij uw e-mailadres opgeven.
 • De RDW controleert de foto en uw handtekening.
 • U krijgt van de RDW een e-mail met de bevestiging dat uw foto is goedgekeurd en dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen.

In Bernheze zijn de volgende erkende fotografen: Primera, Schoonstraat 2a, Heesch, Paperpoint, Sint Servatiusstraat 52a, Heeswijk-Dinther en Feel Good Store Sparkling, Parkstraat 8, Nistelrode.

4. Online rijbewijs aanvragen

 • U vraagt online uw rijbewijs aan bij de RDW via Rijbewijs aanvragen.
 • U komt in een DigiD-scherm waar u inlogt met uw DigiD-app. Heeft u de DigiD-app nog niet gedownload en/of heeft u de controle met uw identiteitsbewijs nog niet uitgevoerd? Kijk dan op de website van DigiD voor meer informatie.
 • U betaalt online via IDEAL en geeft aan waar u het nieuwe rijbewijs wilt afhalen.
 • U krijgt van de RDW een e-mail met de bevestiging dat uw nieuwe rijbewijs wordt gemaakt.

5. Ophalen van het nieuwe rijbewijs

 • De RDW stuurt u 2 werkdagen na uw aanvraag een bericht dat uw nieuwe rijbewijs klaar is en afgehaald kan worden.
 • Voor het afhalen maakt u online een afspraak.
 • Bij het afhalen van uw rijbewijs moet u het oude rijbewijs meenemen. Als u nog geen rijbewijs had neemt u een geldig legitimatiebewijs mee.
 • Let op! U moet een aangevraagd rijbewijs binnen 3 maanden afhalen, anders wordt deze vernietigd.

Rijbewijs aanvragen of verlengen op het gemeentehuis

Wilt u (of kunt u) niet online aanvragen via de RDW? Dan moet u de verlenging van uw rijbewijs regelen aan de balie van het gemeentehuis. U kunt uw rijbewijs aanvragen of verlengen aan de publieksbalie. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Voor zowel het aanvragen/ verlengen als het ophalen, maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch.

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs

Woont u in Nederland en hebt u nog een buitenlands rijbewijs? Dan kan het zijn dat u uw rijbewijs om moet wisselen. Kijk daarom eerst op de website van de Rijksoverheid en de website van de RDW. Is het inderdaad nodig om uw rijbewijs om te wisselen? Dan dient u voor het omruilen van uw buitenlands rijbewijs bij de gemeente een afspraak te maken.

Controle van uw identiteit bij aanvraag of ophalen rijbewijs

Kunt u geen geldig document overleggen bij het aanvragen en/of ophalen van uw rijbewijs? Dan worden ter vaststelling van de identiteit altijd identificerende vragen gesteld. Dit moet volgens de paspoortwet, rijbewijzenwet en ook volgens de zelfevaluatie Paspoorten en Nederlandse Identiteitskaarten (PNIK).

Inlogfunctie DigiD

Vanaf 1 juli 2023 is de wet Digitale Overheid in gegaan. Vanaf die datum kunnen ook rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen. Vraagt u een rijbewijs aan? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Krijgt u deze brief niet, dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Het is niet verplicht om de inlogfunctie te activeren.

Meenemen

Rijbewijs aanvragen of verlengen of afstand doen

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Uw huidige rijbewijs
 • Een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument, wanneer uw rijbewijs verlopen is.
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Rijbewijs ophalen

 • Oude rijbewijs;
 • Als uw oude rijbewijs als vermist is opgegeven, dan moet u een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Prijs

Kosten
Product Prijs
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag € 90,75
Bij vermissing € 69,40

Geldigheid

Leeftijd

Geldigheid
Jonger dan 65 jaar 10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar Tot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar 5 jaar
Ouder dan 75 jaar Maximaal 5 jaar

Rijbewijs kwijt of vermist

U kunt bij de gemeente aangifte van vermissing doen bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs. Dit kost € 18,30.

Gezondheidsverklaring en medische keuring

In een aantal gevallen heeft u bij de aanvraag van uw rijbewijs een gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Soms moet u een medische keuring ondergaan. Informatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring.

Rijbewijs kwijt

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt dit direct online en gratis melden bij de RDW. U kunt ook bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs aangifte van vermissing doen bij de gemeente. Hieraan zijn kosten verbonden (zie onder kopje Prijs).

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is wanneer het rijbewijs aangevraagd wordt.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg moeten een T-rijbewijs (trekker rijbewijs) hebben. Om het T-rijbewijs te halen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.

Meer informatie over het T-rijbewijs

Geldigheid code 95 vervalt

Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. De automatische toekenning is in strijd is met Europese regels. Daarom wil de Europese Commissie dat de Nederlandse overheid de geldigheid intrekt. Daarvoor heeft de Rijksoverheid de wet aangepast. Die wet is ingegaan op 1 december 2020.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie voor beroepschauffeurs en niet-beroepschauffeurs met een rijbewijs met code 95.