Rijbewijs

U kunt een rijbewijs op afspraak persoonlijk aanvragen bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Indien u uw mobiele telefoonnummer aan de baliemedewerker doorgeeft, krijgt u een sms als het rijbewijs voor u klaar ligt. Een rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig.

Afspraak maken

Meenemen

  • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Uw huidige rijbewijs
  • Een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument.

Prijs

Prijs rijbewijs
Product Prijs
Rijbewijs € 38,45
Spoedaanvraag (extra kosten) € 34,10
Eigen verklaring voor een medische keuring € 33,80
Vermissingskosten (extra kosten) € 15,40

U kunt hiervoor op het gemeentehuis pinnen.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt. Per 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd voor automobilisten en motorrijders van 70 naar 75 jaar gegaan
  • u een medische beperking heeft
  • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde Eigen Verklaring nodig, dit is een formulier dat u bij de gemeente kunt kopen. U kunt hiervoor op afspraak terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Het formulier Eigen verklaring kan ook digitaal worden aangevraagd via Mijn CBR. U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag Eigen verklaring. Via ‘Mijn Eigen verklaring’ is onder andere te zien of de Eigen verklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

Rijbewijs kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing van uw rijbewijs bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs bij de gemeente, nemen we de aangifte van vermissing van het oude rijbewijs direct mee.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Op 1 november 2011 is de proef 2toDrive (begeleid rijden) van start gegaan. Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (traktor)

Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Meer informatie over het T-rijbewijs