Identiteitskaart

Het wordt de komende maanden druk aan onze balies. Wilt u binnenkort op vakantie naar het buitenland? Voorkom teleurstelling en maak op tijd een afspraak.

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen. Voor zowel het aanvragen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Met een identiteitskaart kunt u naar de meeste landen binnen Europa reizen.

Let op:

Door de invoering van het nieuwe model van de Identiteitskaart is het niet mogelijk om een paspoort en/of identiteitskaart aan te vragen op donderdag 29 juli vanaf 12.00 uur en op vrijdag 30 juli. Er zijn ook geen spoedaanvragen mogelijk!
U kunt wel terecht bij de afhaalbalie van het gemeentehuis voor het ophalen van eerder aangevraagde documenten. Voor een nooddocument kunt u terecht bij de Koninklijke Marechaussee.

Meenemen

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft (ook verlopen en buitenlandse documenten).
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen onder 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van allebei de ouders. Dit regelt u op het gemeentehuis of via formulier toestemming reisdocument minderjarige.
 • Geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.

Prijs

Prijzen identiteitskaart
Product Prijs Prijs per 2-8-2021 Spoedaanvraag Geldigheidsduur
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 32,91 € 36,46 € 83,82 5 jaar
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 64,03 € 67,58 € 114,94 10 jaar
Extra kosten thuisbezorgen € 16*      

* Vraagt u meerdere paspoorten of identiteitskaarten tegelijk aan (bijvoorbeeld voor andere leden van uw gezin), dan kost het thuisbezorgen € 16,00 + € 3,- voor elk extra paspoort/identiteitskaart.

Identiteitskaart ophalen

 • Voor het ophalen van uw identiteitskaart moet u een afspraak maken.
 • U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
 • Heeft u nog een oud reisdocument? Dan moet u dit inleveren bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart.
 • Het identiteitskaart moet u binnen 3 maanden op halen. Daarna wordt het document vernietigd. Wilt u na deze periode toch een identiteitskaart? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Thuis bezorgen

Wilt u dat wij uw paspoort of id-kaart thuis bezorgen, dan kunt u dat bij de aanvraag zeggen.
De firma Dynasure bezorgt de documenten op maandag t/m zaterdag.

Identiteitskaart kwijt

Bent u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt? Dan hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Is er sprake van een misdrijf, dan adviseren wij u om wel aangifte te doen bij de politie. U bent verplicht om te melden dat u uw paspoort of identiteitskaart niet meer heeft. Dat kunt u direct online doen. Zo voorkomen we samen identiteitsfraude.

Vermissing identiteitskaart doorgeven

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
 • Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument.

Verenigd Koninkrijk

Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk worden gereisd. Een Identiteitskaart is dan niet meer geldig. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Nieuwe functie

Vanaf januari 2021 heeft de Identiteitskaart een extra inlogfunctie. U kunt de identiteitskaart gebruiken om in tel oggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van de Identiteitskaart, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Nieuw model

Op 2 augustus 2021 wordt er een geheel nieuw model van de Identiteitskaart ingevoerd. Deze vernieuwing is nodig zodat de nieuwe Identiteitskaart o.a. voldoet aan de eisen van de Europese verordening.