Identiteitskaart

Aanvragen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen. Voor zowel het aanvragen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Met een identiteitskaart kunt u naar de meeste landen binnen Europa reizen.

Meenemen

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft (ook verlopen en buitenlandse documenten).
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen onder 12 jaar

Kinderen onder de 12 jaar hebben toestemming nodig van alle ouder(s)/gezaghouder(s) voor de aanvraag van een ID kaart. Dit kan op drie manieren:

 • DigiD: u vult de digitale toestemmingsverklaring in. Dit kunnen ook beide ouders vooraf doen. Doe dit vóór het aanvragen van het paspoort. De toestemming blijft maximaal twee maanden geldig. Hierna wordt deze vernietigd.
 • Persoonlijk: beide ouders/gezaghouders komen met het kind mee om het paspoort aan te vragen. Beide ouder(s)/gezaghouder(s) nemen een geldig identiteitsbewijs mee. Dan wordt er een toestemmingsverklaring ter plekke ingevuld. Let op! Ook bij het afhalen van het paspoort dient het kind mee te komen.
 • Schriftelijke toestemming: de ouder/gezaghouder die niet meekomt vult de toestemmingverklaring in. De andere ouder/ gezaghouder en het kind nemen de ingevulde toestemmingsverklaring en een geldig identiteitsbewijs van beide ouders mee. Dus geen kopie.

Thuis bezorgen

Wilt u dat wij uw paspoort of identiteitskaart thuis bezorgen? Dan kunt u dat bij de aanvraag aangeven. De firma Dynasure bezorgt de documenten op maandag t/m zaterdag.

Identiteitskaart kwijt

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Is er sprake van een misdrijf, dan adviseren wij u om wel aangifte te doen bij de politie. U bent verplicht om te melden dat u uw paspoort of identiteitskaart niet meer heeft. Dat kunt u direct online doen. Zo voorkomen we samen identiteitsfraude.

Vermissing identiteitskaart doorgeven

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan? Dan kunt u deze de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Maak daarvoor wel altijd een afspraak.
 • Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument.

Nieuwe functie

Vanaf januari 2021 heeft de identiteitskaart een extra inlogfunctie. U kunt de identiteitskaart gebruiken om in te loggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van de identiteitskaart, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Prijs

Product Prijs Spoedaanvraag
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 70,35 € 53,00
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 37,95 € 53,00
Extra kosten thuisbezorgen € 16,70*  

* Vraagt u meerdere paspoorten of identiteitskaarten tegelijk aan (bijvoorbeeld voor andere leden van uw gezin), dan kost het thuisbezorgen € 16,70 + € 3,50 voor elk extra paspoort/identiteitskaart.

Identiteitskaart ophalen

 • Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen bij de receptie in het gemeentehuis.
 • Voor het ophalen van uw identiteitskaart moet u een afspraak maken.
 • U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
 • Heeft u nog een oud reisdocument? Dan moet u dit inleveren bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart.
 • De identiteitskaart moet u binnen 3 maanden op halen. Daarna wordt het document vernietigd. Wilt u na deze periode toch een identiteitskaart? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.