Identiteitskaart

Aanvragen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen. Voor zowel het aanvragen als het ophalen maakt u een afspraak. Dit kan online of telefonisch. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Met een identiteitskaart kunt u naar de meeste landen binnen Europa reizen.

Aanvullend voor kinderen onder 12 jaar

Kinderen onder de 12 jaar hebben toestemming nodig van ouder(s)/ gezaghouder(s) voor de aanvraag van een ID kaart. Dit kan op drie manieren:

 • DigiD: De ouders/gezaghouder vullen de digitale toestemmingsverklaringen in. Doe dit vóór het aanvragen van de ID kaart. De toestemming blijft maximaal twee maanden geldig. Hierna wordt deze vernietigd.
 • Beide ouders/gezaghouders komen met het kind mee de ID kaart aanvragen. Beide ouders/gezaghouders nemen een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Schriftelijke toestemming: De ouder/gezaghouder die niet meekomt vult de toestemmingverklaring (PDF, 35.3 kB) in. De andere ouder/ gezaghouder en het kind nemen de ingevulde toestemmingsverklaring en een geldig identiteitsbewijs van beide ouders mee. Dus geen kopie.

Meenemen

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u in uw bezit heeft (ook verlopen en buitenlandse documenten).
 • Geld of uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Eventuele toestemming.

Prijs

Prijzen identiteitskaart
Product Prijs Spoedaanvraag Geldigheidsduur
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 40,90  + € 57,05 5 jaar
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 75,80  + € 57,05 10 jaar
Extra kosten thuisbezorgen € 18,00*    

Kosten spoedaanvraag komen bovenop de normale prijs.

* Vraagt u meerdere paspoorten of identiteitskaarten tegelijk aan (bijvoorbeeld voor andere leden van uw gezin), dan kost het thuisbezorgen € 18,00 + € 3,75 voor elk extra paspoort/identiteitskaart.

Thuis laten bezorgen

Wilt u uw identiteitskaart laten bezorgen? Dan kunt u dat bij aanvraag aan de balie aangeven. De firma AMP bezorgt het document thuis of op de plek die men wenst van maandag tot en met zaterdag. Eventueel ook 's avonds. Ga voor meer informatie naar de pagina Reisdocumenten laten bezorgen.

Identiteitskaart kwijt

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. Is er sprake van een misdrijf, dan adviseren wij u om wel aangifte te doen bij de politie. U bent verplicht om te melden dat u uw paspoort of identiteitskaart niet meer heeft. Dat kunt u direct online doen. Zo voorkomen we samen identiteitsfraude.

Vermissing identiteitskaart doorgeven

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan? Dan kunt u deze de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Maak daarvoor wel altijd een afspraak.
 • Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument. Zie hiervoor de website van de Rijksoverheid. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Inlogfunctie DigiD

U kunt de identiteitskaart gebruiken om in te loggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van de identiteitskaart, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Ophalen

 • Na 6 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen bij de receptie in het gemeentehuis.
 • Voor het ophalen van uw identiteitskaart moet u een afspraak maken.
 • U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen die 12 jaar of ouder zijn.
 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt dat zij de identiteitskaart ophalen met één van de ouders of een ander persoon met ouderlijk gezag zoals een voogd. Een grootmoeder, grootvader of buurvrouw is bijvoorbeeld niet toegestaan..
 • Heeft u nog een oud (bijna) verlopen reisdocument? Dan moet u dit inleveren bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart.
 • De identiteitskaart dient u binnen 3 maanden op te halen. Daarna wordt het document vernietigd. Wilt u na deze periode toch een identiteitskaart? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.