Resultaten woonwensenonderzoek Bernheze 2023

We hebben vorig jaar een woonwensenonderzoek gehouden onder de inwoners van onze vijf kernen. “Het woonwensenonderzoek was uitgebreid en heeft een gedetailleerd rapport opgeleverd. De onderzoekers hebben de belangrijkste resultaten voor ons samengevat. Deze informatie helpt ons bij het maken van weloverwogen beslissingen voor toekomstige woningbouwplannen in Bernheze. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen prettig kan blijven wonen in onze gemeente”, legt wethouder Edwin Daandels uit.

Waardevolle informatie

Het woonwensenonderzoek levert waardevolle informatie op zoals de bereidheid om te verhuizen onder inwoners, voorkeuren voor woningtype, de gewenste huur- en koopprijzen. Maar ook redenen voor verhuizing, rapportcijfers voor de huidige woonkernen en de verdeling van koop- en sociale huurwoningen zijn terug te lezen in het rapport.

Belangrijkste resultaten per doelgroep

Bij de analyse van de uitkomsten staan drie doelgroepen centraal. De belangrijkste resultaten per doelgroep zijn als volgt:

  • Thuiswonende jongeren 18 t/m 30 jaar: 64% blijft het liefst in de eigen gemeente, 9% wil wel naar een appartement. 11% heeft de voorkeur voor nieuwbouw. En 9 % voor bestaande bouw.
    Gewenste voorzieningen in de buurt zijn winkels, parkeren, opstappunten openbaar vervoer en kijkgroen, 22% wil huren, 59% wil kopen en 18% heeft geen voorkeur. 70% van degenen die willen kopen heeft belangstelling voor een woning tot € 355.000,--.
  • Doorstromers jonger dan 65 met een verhuiswens:19% wil huren en 66% wil kopen. Van degenen die willen kopen zoekt 62% een woning vanaf € 405.000,--.
    Het meest gewenst zijn vrijstaande woningen, bungalows en 2 onder 1 kapwoningen. Van deze groep wil 70% binnen de eigen gemeente blijven. Top 3 van voorzieningen: winkels, parkeren en kijkgroen.
  • Doorstromers ouder dan 65 met een verhuiswens: 85% wil in de eigen gemeente blijven en dan graag in de buurt van winkels, parkeren en medische voorzieningen.
    Het meest gewenst zijn bungalows, maar ook appartementen zijn in trek. 39% wil huren en 38% wil kopen. Van de mogelijke kopers zoekt 36% een koopwoning vanaf € 405.000,--

Overzicht per kern

Per kern en voor Bernheze in totaal hebben we factsheets laten maken van de resultaten van het onderzoek. De factsheets geven een snel overzicht van een aantal belangrijke resultaten van het onderzoek zoals de verhuiswens, of mensen naar een koop- of huurwoning willen verhuizen en of ze naar een appartement willen of grondgebondenwoning. Ook de rapportcijfers voor de leefomgeving staan op de factsheets. Wilt u meer informatie, kijk dan de rapportage in.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente Bernheze via telefoonnummer 0412 - 45 88 88 of stuur een e-mail naar gemeente@bernheze.org.