Persoonsgebonden budget (PGB)

Met het persoonsgebonden budget (PGB) kunt u zelf zorg inkopen. U kunt het gebruiken voor maandelijks terugkerende zorg of voor een eenmalige voorziening.

PGB periodiek voor maandelijks terugkerende zorg

Met een PGB bepaalt u zelf wie uw zorg levert. Dit kan een professionele zorgorganisatie zijn, maar ook een ZZP-er (een zelfstandig ondernemer). Het kan ook iemand zijn uit uw eigen netwerk zoals een familielid of kennis. U sluit dan zelf met één of meer zorgverleners een overeenkomst en houdt zelf uw administratie bij. De hoogte van het PGB is afhankelijk van welke zorgverlener u kiest. De betaling doet de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

PGB voor een eenmalige voorziening

Met een PGB bepaalt u zelf waar en bij wie u de voorziening aanschaft. U bent ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele verzekering daarvan. De hoogte van uw PGB is maximaal het bedrag dat de gemeente betaalt voor aanschaf van de geïndiceerde voorziening. Daarnaast ontvangt u eenmalig een tegemoetkoming in de kosten van onderhoud en service. Dit bedrag is maximaal het bedrag dat de gemeente hiervoor betaalt over een periode van vijf of zeven jaar.

Vragen? Bel Wegwijzer

Heeft u vragen over het persoonsgebonden budget, neem dan contact op met Wegwijzer. Vul het contactformulier in  of bel 0412-45 88 88.