Wonen

Als u in Nederland komt werken, heeft u ook een verblijfplaats nodig om te leven en te slapen. De meeste mensen die naar Nederland komen om te werken, huren een huis of een kamer. Op deze pagina leggen wij u uit welke mogelijkheden er zijn.
Heeft u interesse om arbeidsmigranten te huisvesten? Klik dan hier.

Huren via uw werkgever of uitzendbureau

Als u huurt via uw werkgever of uitzendbureau, lees dan uw arbeidsovereenkomst goed. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw werkgever de huur inhoudt op uw loon. Spreek af wie de meerkosten betaalt, zoals kosten voor gas, elektra en water. Alleen als u de werkgever schriftelijk toestemming geeft, mag de werkgever maximaal 25% van het voor u geldende minimumloon inhouden voor kosten in verband met huisvesting (dit kan inclusief gas, elektra en water zijn).

Een huis huren bij een woningbouwvereniging

Als u een woning wilt huren bij een woningbouwvereniging, moet u zich inschrijven. In Bernheze zijn drie woningbouwverenigingen, namelijk:

Een woning huren van een particulier

Een woningbouwvereniging heeft meestal niet direct een ruimte beschikbaar. Als u te lang moet wachten, kunt u ook een huis huren van een particulier. Let op: u betaalt dan vaak meer huur dan dat u huurt van een woningbouwvereniging. Het kan interessant zijn om te onderzoeken of u recht heeft op huurtoeslag.

Huurt u een woning van een particulier, let dan op waarvoor u betaalt. Het kan zijn dat er wordt gesproken over huur exclusief, of huur inclusief. Inclusief huren wil zeggen dat u huur betaalt voor de ruimte inclusief energiekosten (gas en elektra). Soms worden ook de internetkosten hierin meegenomen. Kortom: let goed op wat u afspreekt met de verhuurder.

Geef uw adres door aan de gemeente

Zodra u een woning heeft, geeft u uw adres door aan uw gemeente.

Huurvoordeel

Soms heeft u recht op huurtoeslag. U krijgt dan maandelijks een bedrag uitbetaald waarmee u uw huur kunt betalen. Huurtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.

Een huis kopen

U kunt ook een eigen huis kopen. Als u niet genoeg geld heeft om het hele huis te betalen, kunt u een lening of hypotheek afsluiten. De rente die u betaalt over uw hypotheek kunt u aftrekken van de inkomstenbelasting. Ook als u een eigen woning heeft, moet u bijtelling betalen. Dit heet eigenwoningforfait.