Telefoonstoring 09-07-2019

Er is een storing met ons telefoonnummer 14 0412. Als u ons wilt bellen, gebruik dan het telefoonnummer 0412 - 45 88 88. Deze melding verdwijnt als de storing is opgelost. Onze excuses voor het ongemak.

Blauwalg

Vrijdag 28 juni 2019

De zomer is gearriveerd. Het is warmer en de temperatuur van het water neemt toe met als  gevolg: blauwalg! Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijvers en sloten te vermijden.

Schadelijk voor mens en dier

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Blauwalg melden

Op de website van Aa en Maas kunt u precies zien waar wij blauwalg hebben aangetroffen. Heeft u het idee dat u blauwalg ziet in een plas of sloot, dan kunt u dat bij Aa en Maas melden.  Blauwalg is zichtbaar in de vorm van een groene of blauwe laag die op het water drijft. U kunt de melding doen via de website of via een van onderstaande contactgegevens.  

Wat doen het waterschap en de gemeente?

Als het waterschap blauwalg heeft geconstateerd, meldt het waterschap dit bij de gemeente zodat deze ter plaatse waarschuwingsborden plaatst.

Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van  doorstroming helpt.

Wat kunnen omwonenden en gebruikers doen?

Ook omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook in het water komen door lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet in de buurt van het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers meehelpen aan gezondere en mooiere vijvers, sloten en beken.

Vragen of meer informatie?

Heeft u nog vragen over blauwalgen of andere waterkwaliteitsproblemen (zoals vogelsterfte, vissterfte), dan kunt u contact opnemen via OM_waterkwaliteit@aaenmaas.nl of bellen via 088 - 17 88 000.

Meer nieuws